Nem kapkodnak a kikötők után

Vágólapra másolva!
Egy teljes kikötőt hirdetnek eladásra Tiszaugban. Budapesten a Meder utcai luxuslakásokhoz kínálnak dunai kapcsolatot, a Balatonon és a Velencei-tónál nyaralók tartozéka a saját kikötő. Az efféle extra biztosan emel egy vízparti ingatlan értékén, de beletelhet némi időbe az értékesítés.
Vágólapra másolva!

Jó ideje árulják a tiszaugi közforgalmú, úszóműves hajókikötőt. A minden engedéllyel rendelkező, 134 méter hosszú, magánkézben lévő kikötőbe főként sport- és sétahajókat fogadnak. Természetbarát nyaralók és kirándulók egyik kedvelt célpontja a Tisza-gátig elterülő, összesen 3 hektár területű ingatlan.

"A kikötő iránt eddig érdeklődő vásárlók szándékait nem ismerem. Egyébként nehéz meghatározni a piaci értékét, mert a térségben nincs több hasonló létesítmény. Így a 25 millió forintra taksált vételár inkább a 13 éve befektetett összegből indul ki, mintsem a kikötő teremtette lehetőségekből" - árulta el az [origo] érdeklődésére a tulajdonos, Birtalan Anita.

A térségben jó lehetőségnek tartják az úszóműves hajókikötőt és a parti ingatlant, amelyen egy 40 négyzetméteres szolgálati lakás található, valamint a kikötőbe érkezők számára egy fogadóépület. A környéket nemcsak a folyón lehet megközelíteni, a szélesített Tisza-hídon vonattal, akár autóval átkelhetnek az ide tartó kirándulók.

A turisztikai célokra alkalmas kikötő a Tisza népszerűségére támaszkodik, a folyó vonzereje azonban egy ideje nem növekszik. Az üzemeltető vállalkozás korábban kiránduló csoportokat fogadott, amelyek vízibusszal elhajóztak a tiszakürti arborétumba.

"A tiszai turizmus fejletlensége miatt egyelőre csak az számíthat számottevő forgalomra, aki több kikötőt működtet, és vízi kirándulásokat szervez Szegedtől egészen Tiszaroffig" - mutatott rá Birtalan Anita.

Nehéz vevőre találni Budapesten is, főképp, ha a magántulajdonú hajókikötőt luxuslakással párosítva kínálják. Az angyalföldi Prestige Towers házak értékesítői kínálnak még néhány Meder utcai lakást, amelyekhez Duna-parti kikötő tartozik.

Annak idején összesen 77 hajónak terveztek férőhelyet erre a partszakaszra. A fővárosi elitnek szánt yachtkikötővel vélhetően az ingatlan luxusjellegét kívánták kiemelni a fejlesztők, illetve úgy gondolhatták, hogy a pesti partszakasz versenytársa lesz az Óbudai-szigetnek.

Szigetköz, Balaton

"Szálljon hajóra! Saját kikötő a kert végében" - ilyen tartalmú hirdetést is olvashatunk az egyik ingatlanos portálon. A téglából épített gárdonyi üdülőházról azonban kiderült, hogy voltaképpen egy vízelvezető árokról van szó, ahol legföljebb csónakokat lehet kikötni.

Valóban értéknövelő kikötőre leltünk viszont a Szigetközben, ahol az új építésű, 1200 négyzetméteres kastélyhoz kiszolgáló épületek, istálló, úszómedence és 12 hektáros park tartozik. A 40 százalékban elkészült birtok hátsó része egészen a Duna-partig nyúlik, ahol engedéllyel működtetett - nem a kastélyhoz tartozó - kikötő található.

A saját kézben lévő kikötő hangoztatása fontos szerepet kap az új fejlesztésű, igényes balatoni ingatlanok esetében is. Jellemzően a vízparti, illetve a partközeli új építésű társasházak és a klubjelleggel működő üdülők kívánnak lakóik, illetve látogatóik számára kikötőt építeni.