Felújítják a ferihegyi kifutópályákat

Vágólapra másolva!
Mindkét ferihegyi futópálya teljes felújítását magába foglaló rekonstrukciós munkába kezdett ma a repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport. A karbantartás október 27-én kezdődik, s előre láthatóan már november második hetében be is fejeződik. Ebben az időszakban a repülőtérrel szomszédos településeken átmenetileg fokozott zajterhelésre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A karbantartás magában foglalja a mintegy 400 ezer négyzetméter alapterületű bazaltbeton pályák megtisztítását és újrafestését, valamint sor kerül a fénytechnikai rendszer teljes cseréjére is.

Munkába áll a speciális "repülőtéri radír" is, mely a leszálló gépek okozta mintegy 70 köbméternyi szennyeződéstől, féknyomtól tisztítja meg a futópályákat. A felújítás eredményeként a jelenleg 60 méter széles pályák 45 méteresre szűkülnek, s ehhez kapcsolódóan megtörténik a 217 lámpatestből álló szegélyfénysor teljes átalakítása is. A felújítási munkák valamivel több, mint 3 millió euróba, közel 800 millió forintba kerülnek. Egyszerre kb. 40 szakember dolgozik a pálya rekonstrukcióján.