Siralmas évek várnak az ingatlaniparra

Vágólapra másolva!
Lassan a hazai reálgazdaságot is elérik a hitelválság hatásai, az ingatlanberuházók ezt az elsők között fogják megszenvedni. Kevesebb lakásból válogathatunk majd, de aligha olcsóbban: 10 százalékos áremelkedés ezután is várható - prognosztizálják az egyik vezető magyar ingatlanvállalat vezetői.
Vágólapra másolva!

A már bejelentett magyarországi ingatlanfejlesztések jó része nem fog elkészülni - az is előfordulhat, hogy a már elkezdettek némelyikét leállítják -, és a következő években a korábban megszokottnál sokkal kevesebb új projekt indul majd - hangzott el a Futureal Group csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

"Komoly a baj, mert a bankok a hitelválság miatt alig finanszíroznak majd új fejlesztéseket, sőt gyakran a lejáró hiteleket sem hosszabbítják meg. Csak azoknak a cégeknek fognak hitelt adni, amelyekben nagyon megbíznak. A többiek eltűnnek, az építőipari aktivitás pedig emiatt negyedére-ötödére csökken" - jósolta Futó Gábor, a Futureal Group vezérigazgatója.

Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója régiós példaként említette, hogy Oroszországban gyakorlatilag már most leálltak a beruházások. Hozzátette, az is biztosra vehető, hogy a Romániába tervezett 90 új bevásárlóközpont kétharmada nem fog felépülni belátható időn belül.

A hitelválság ugyanígy nálunk is begyűrűzik a reálgazdaságba, és természetesen nem csak az ingatlanos cégeket érintve. A magyar építőipar fele tönkre fog menni, és rengeteg lesz a csőd azon cégek körében is, amelyek a (hamarosan megritkuló) beruházásokra termelnek - vélekedett Futó Gábor.

Megjegyzendő, a hazai építőipar számára mentőövet nyújthat, hogy - amint azt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelezte egy minapi konferencián - a magyar építőipar a következő másfél-két évben 1800 milliárd forintnyi, uniós támogatású beruházáshoz kapcsolódó megrendelésre számíthat.

Az irodafejlesztéseket viszont szinte biztosan visszafogják majd, ráadásul a bankok várhatóan előbérlethez kötik majd a hitelezést. A csökkenő kínálat nyomán nőni fognak a bérleti díjak: az emelkedés mértéke két-három év alatt a 20-25 százalékot is elérheti - említette Futó Gábor.

Lakásfronton aligha kell olyasféle fejleményektől tartanunk, amelyek megrázták Nagy-Britanniát, Írországot, Spanyolországot vagy a Baltikumot, újabban pedig Franciaországban is jelentkeznek (és amelyek feltehetően Romániát is elérik). A jelentős értéknövekedés továbbra is illúzió marad, ám az itteni, "unalmas" piacon fölösleges árzuhanástól félni.

Idehaza nem alakult ki árbuborék, csak a fővárosi telekpiacon egy kisebbfajta, de az is eltűnőben van már. Bizonyára csökken a lakáskínálat - ez máris érzékelhető - , de a kereslet is mérséklődőben, az egyensúly tehát nem borul fel. Az viszont elképzelhető, hogy a hitelezés szigorodik (recesszió esetén akár jelentősen), vagyis több önerőre lesz szükség a vásárláshoz.

Az inflációnál valamivel magasabb, 10 százalék körüli drágulás jöhet az új lakások piacán. Nem sokkal marad el ettől a használt lakásoké sem, a külföldi vevők elillanása ugyanis csak egy szűk szegmenst, jelesül a budapesti Belvárost érinti érzékenyen - foglalta össze várakozásait Földi Tibor, a Futureal lakásprojektjeiért felelős Cordia Zrt. vezérigazgatója.