Ötmilliárdnyi ingatlant ad el Pécs

Vágólapra másolva!
A pécsi önkormányzat a korábbiaknál jobb feltételekkel és olcsóbban közel 5 milliárd forint értékű ingatlancsomagot hirdet meg annak érdekében, hogy a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) programsorozat megrendezéséhez forrásokhoz jusson - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az eladó ingatlanok között két nagy értékű, a Bajcsy és a Tüzér laktanya területe található, illetve a Siklósi úton levő telkek, a száz százalékban beépíthető Zsolnay Vilmos úti terület, valamint az elmúlt években már többször eredménytelenül meghirdetett Munkácsi utcai rendelőintézet. A helyhatóság úgy döntött, hogy az utóbbi, patinás belvárosi épület védettségét a befektetők mozgásterének növelése érdekében megszünteti, az akár le is bontható. Az ingatlancsomagnak nettó 410 millió forintos irányáron - feltételesen - része a 25 emeletes magasház is, hiszen még nem dőlt el, hogy sikerül-e szerződést kötni az ingatlanért legutóbb 450 millió forintot ajánló, a Wallis-csoporthoz tartozó WPR Furmint Ingatlanfejlesztő Kft.-vel.

A helyhatóságnál közölték: az ajánlatok elbírálásakor az ajánlott vételár nagyságát csak 30 százalékban veszik majd figyelembe, 30 százalékban az számít, hogy a leendő beruházó mit és főként mikorra valósít meg az adott területen. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a beruházás 2010-re elkészüljön. Mindemellett az értékelésnél 20 százalékban veszik majd figyelembe, hogy az adott létesítmény miként illeszkedik a városképbe, s ugyancsak 20 százalékot nyom a latban, hogy a leendő épület funkciója illeszkedik-e a város elképzeléseihez.

Pécs idei költségvetésében bevételként 4 milliárd forint értékű ingatlan eladása szerepel, ennyire van szükség az EKF megvalósítása érdekében. A város hitelállománya jelenleg már meghaladja a 21 milliárd forintot - olvasható a Napi Gazdaságban.