Üres a budapesti irodák ötöde

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban alacsony akvititás jellemezte a budapesti irodapiacot, legutóbb három évvel ezelőtt adtak bérbe olyan kevés irodaterületet, mint a harmadik negyedév során. A kérdéses időszakban a budapesti irodák ötöde állt üresen, erre 2003 óta nem volt példa.  
Vágólapra másolva!

A második negyedévben közel 50 ezer négyzetméter irodaterületet adtak bérbe a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumához tartozó cégek (Colliers International, CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, és Jones Lang LaSalle). Ez éves összevetésben 60 százalékos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest, hasonlóan alacsony piaci aktivitásra legutóbb 2006 második negyedévében volt példa.

A vizsgált időszakban a teljes bérbeadás 51 százaléka szerződéshosszabbításból, 37 százaléka meglévő épületekre vonatkozó új szerződésekből, 11 százaléka pedig a meglévő területek növeléséből, és mindössze az egy százalék alatti része adódott előbérleti szerződésekből. A gazdasági válság által felerősített piaci folyamatoknak köszönhetően a szerződéshosszabbítások száma folyamatosan nő, és 2009 első negyedéve óta a bérleti szerződések legnagyobb részét alkotják.

A budapesti piacon az elmúlt negyedévben 118 ezer négyzetméter irodaterületet adtak át, így a teljes állomány szeptember végére elérte a 2,3 millió négyzetmétert. A kihasználatlansági mutató az előző negyedévhez képest 1,7, az egy évvel ezelőtt mért értékhez képest pedig 4,6 százalékponttal emelkedett. Szeptember végén a budapesti bérirodák 19,7 százaléka üres volt, ez 2003. decembere óta a legmagasabb érték.