Jövőre feléledhet a hazai lakáspiac

Vágólapra másolva!
Egy ideig még csökkennek a hazai lakásárak, de jobb hitelezési feltételek és kisebb illetékterhek mellett a tranzakciók száma hamarosan nőni kezd - jósolja 2010-re az Otthon Centrum. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint az átadott lakások számának csökkenése miatt hiány alakul ki 2011-re új lakásokból.
Vágólapra másolva!

A lakásvásárlási hajlandóság 2010 második félévétől indulhat erősödésnek, de a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet csak 2011 közepére térhet vissza. Mivel az árak alakulása a kereslet változásaitól függ, ennek megfelelően ezek csökkenő tendenciája a jövő év első felében nem változik - áll az Otthon Centrumnak az [origo]-hoz eljuttatott előrejelzésében.

A választásokig, illetve az azt követő hónapokban még nem várható nagy volumenű döntés, a lakosság tehát minden bizonnyal várakozó állásponton lesz. Ezt némileg ellensúlyozhatja, és már januártól forgalomgeneráló tényező lehet az illetékek jövő évtől bevezetett csökkenése - írja közleményében a cég.

Ugyancsak piacbefolyásoló tényező lehet a már elfogadott vagyonadó, bár ennek sorsa a parlamenti választások várható eredménye miatt erősen kétséges. Az OC szerint az év elejétől felkerülhet a keresési paraméterek közé, hogy az ingatlan forgalmi értéke - első lakás esetében - ne haladja meg a 30 millió forintot.

Az újlakás-piacra az idén októberben bevezetett támogatott hitelkonstrukciók jelenlegi formájukban vélhetően 2010-ben sem lesznek pozitív hatással. "Előzetes felmérésünk szerint, 2010-ben az idei évhez képest újabb 50 százalékkal eshet vissza az átadott lakások száma. Így 2011-re hiány alakulhat ki új lakásokból, ami a legkeresettebb típusokat már jövőre vonzó befektetési alternatívává teheti" - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.