Közel húsz százalékos visszaesés az építőiparban

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2010 júniusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 19,7 százalékkal csökkent a 2009. júniusihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az építőipar hosszabb ideje tartó visszaesése júniusban is folytatódott, bár az építőipari termelés az idén júniusi, a korábbi hónapokban nagyobb arányú mérséklődésben a 2009. júniusi, az áfaemeléssel összefüggő előrehozott teljesítmények miatti kiugróan magas bázisnak volt meghatározó szerepe.

Az év első hat hónapjában a termelés 13,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 2,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Az idén májusban az építőipari termelés volumene 10,6 százalékkal csökkent a tavaly májusihoz képest, az előző havinál szezonálisan korrigálva 0,9 százalékkal magasabb volt. Az év első öt hónapjában a termelés 11,6 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Tavaly júniusban még jelentősen bővült az építőipari termelés volumene: a kibocsátás mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az épületek építésének volumene 19 százalékkal csökkent, amiben része volt a lakásépítések nagymértékű visszaesésének is. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 20,4 százalékkal maradt el az előző évi magas bázistól, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egyharmados visszaesése miatt. Az egyéb építmények építésének előző évi emelkedését okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött, hasonló nagyságú új beruházások viszont nem indultak.

Májushoz viszonyítva a szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 0,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal emelkedett. Az év első hat hónapjában az épületek építése 12,4, az egyéb építményeké 15,5 százalékkal esett vissza.

Júniusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - termelése 17,2 százalékkal maradt el a 2009 azonos időszakitól. Az egyéb építmények termelése az előző évi kiugró növekedés után 28,2 százalékkal csökkent, a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 15,4 százalékkal mérséklődött.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 6 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 0,5, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal magasabb volt a 2009 június véginél.

A júniusban kötött új szerződések volumene 4,2 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 3,1 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére 12,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari vállalkozások január-júniusban kötött új szerződéseinek volumene 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az építőipar termelői árainak 2010 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyított 0,7 százalékos emelkedéséhez hozzájárult, hogy az épületek építése ágazatban az árak 0,3 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban pedig az átlagnak megfelelő, 0,7 százalékos növekedés volt. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazat árai 1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 0,5 és 2,4 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6 százalékkal voltak magasabbak.