Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Második nap: átfogó támadás földön és levegőben

Vágólapra másolva!
A szövetségesek szárazföldi támadásával folytatódott az Irak elleni háború pénteken. Az amerikai-brit csapatok elfoglalták a stratégiai jelentőségű Umm Kaszr kikötővárost és átvették az ellenőrzést több jelentős repülőtér és olajmező fölött. Megindultak Bászra és Bagdad felé is. Megindult az átfogó légi támadás is Irak ellen. Péntek este a szövetségesek rakétatámadása lángba borította Bagdadot, Moszult és Kirikukot.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a támadásokról/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html

A korlátozott légi támadások után megindult a szövetséges csapatok szárazföldi támadása Irak ellen. A tengerészgyalogosok, kommandósok és más egységek három irányból támadták Irakot és egész nap folyamatosan nyomultak előre. A légi akciókkal és bombázásokkal is támogatott előrenyomulásba ezúttal már bekapcsolódtak a brit erők is.

A szárazföldi akció egyik iránya az al-Faó félsziget volt. Itt fekszik ugyanis Irak egyetlen mélytengeri kikötője és az olajfinomítója miatt stratégiai jelentőségű Umm Kaszr városa. A brit parancsnokság alatt harcoló egységek péntek délutánra szinte az egész várost elfoglalták. Ez volt az első jelentős eredménye a szövetségesek szárazföldi akciójának. Az amerikai-brit előrenyomulás péntek délelőtt jelentős ellenállásba ütközött a városnál, amely azonban folyamatosan csökkent. A kikötő elfoglalásáért kemény utcai harcokat vívtak. A várost péntek délután foglalták el teljesen a szövetségesek. Az egyik jelentősebb iraki várostól Bászrától nem messze fekvő település fontos utánpótlási központ lehet a további hadműveletekhez. Itt teszik partra az iraki lakosságnak szánt élelmiszer és egyéb segélyszállítmányokat. Emellett így tudták megakadályozni a szövetségesek, hogy komolyabb olajszennyezés érje a Perzsa-öböl vízét.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Egy ezer fős brit egység megközelítette a második legfontosabb iraki város, Bászra külterületeit is. A város elfoglalásával a szövetségesek ellenőrzése alá kerülhet egész Dél-Irak.

A szárazföldi akció másik iránya Bagdad. Az amerikaiak már 150 kilométer mélyen benyomultak az iraki területekre. Bár a csapatok sokáig akadálytalanul nyomultak előre, az Eufrátesz folyó partján fekvő an-Násziríjánál ellenállásba ütköztek. A BBC tudósítója - aki a 3. amerikai gyalogsági hadosztállyal utazik - arról számolt be, hogy a szövetséges erők rakétavetőkből viszonozták a rájuk nyitott tüzet, majd továbbindultak. An-Násziríja a fő átkelőhely az Eufráteszen, Bagdadtól 375 kilométerre délkeletre. A számítások szerint a szövetségesek 3-4 napon belül az iraki fővároshoz érhetnek.

Kiterjedt harcok voltak a kuvaiti-iraki határon is. Az egyik tengerészgyalogos egység előrenyomulása során, alig 200 méterrel a dél-iraki határ átlépése után ellenállásba ütközött: páncélelhárító rakétákkal és más gyalogsági fegyverek tüzével fogadták a behatolókat az irakiak. A térségben komoly tűzharc bontakozott ki.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Jelentős eredményeket értek el a Nyugat-Irakban tartózkodó amerikai erők is. Stratégiai fontosságú repülőtereket foglaltak el, amelyek az Irak belsejében folyó hadműveletekhez fontosak. Az akcióban több fontos olajmező is a szövetségesek ellenőrzése alá került. A támadásban meghalt egy amerikai katona. Ő az első amerikai katona, aki életét vesztette az irakiakkal folytatott harcokban. Később még egy áldozatról érkezett jelentés.

Az iraki hadsereg jelentése szerint a szövetségesek megpróbáltak betörni Irakba Jordánia felől is, de a támadást az iraki csapatok visszaverték. Az eset az amerikai és angol híradásokban nem szerepelt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről