Kerbela az amerikai csapatoké

Vágólapra másolva!
Az amerikai erők kemény harcokban, utcáról utcára vonták ellenőrzésük alá a közép-iraki Kerbela városát vasárnap estére. A város birtoklásáért vívott heves harcokban 400 iraki katonát öltek meg a szövetségesek.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az amerikai csapatok megszerezték a közép-iraki Kerbela feletti ellenőrzést. Az amerikai csapatok utcáról utcára, rendkívül kemény harcokban vonták ellenőrzésük alá a síita várost - jelentette a Reuters. A szárazföldi erők ostroma még szombaton indult légi támogatással.

A szövetségeseknek vasárnap kora estére végleg sikerült felszámolniuk az utolsó 500 iraki katona ellenállását. Kerbela - a Reuters jelentése szerint - elcsendesedett. A város megszerzése azért volt fontos, mert az utóbbi napokban több támadás is érte innen a Bagdadba vezető amerikai-brit utánpótlási útvonalat.

Chris Holdem amerikai őrnagy a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az utakat is megtisztították az ellenállóktól. Itt minden út Bagdadba vezet és most már elmondhatjuk, hogy ezek az útvonalak biztonságosak - fogalmazott.

A város ellenőrzéséért vívott heves harcokban 400 iraki katonát öltek meg a szövetségesek. Közel száz iraki fegyveres amerikai hadifogságba esett. A hadifoglyok között több nem iraki állampolgár is van. A Reuters beszámolója szerint az iraki fegyveresek egy része a fedájín milíciához tartozott. A városban jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert is találtak a szövetségesek.

Amerikai oldalon egy halott katonáról és nyolc sebesültről tudnak.

A jelentések szerint a kerbelaiak örömmel fogadták a szövetséges csapatokat. Vasárnap este a város lakói ledöntötték az egyik forgalmas téren álló Szaddám-szobrot.