Magyarország
ÉLŐ
Svájc

Három szakaszban rendeznék Irak helyzetét

Vágólapra másolva!
Először egy amerikaiak által kinevezett hatóság, majd ideiglenes kormány irányítaná Irakot, mielőtt egy új alkotmány alapján választásokat írnának ki.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlBagdad-térképjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_bagdad/terkep.html', 530, 510)

Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter-helyettes kongresszusi meghallgatásán háromszakaszos amerikai tervet vázolt fel a háború utáni iraki rendezésre. Eszerint az első szakaszban Irakot egy, az újjáépítéssel és a humanitárius segély elosztásának felügyeletével megbízott hatóság irányítaná.

A második szakaszban az összes iraki etnikai és vallási csoport - köztük a száműzetésben élő irakiak - képviselőiből felállítandó ideiglenes testület kormányozná az országot. Az iraki irányítású minisztériumokkal párhuzamosan ebben a szakaszban amerikai vezetésű tárcákat is létrehoznának.

Végül a harmadik szakaszban alakítanák meg az iraki kormányt, amely átvenné az ország teljes irányítását, "legitimitását pedig az új iraki alkotmány alapján tartandó választásokra" alapozná.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről