Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Aknavetőkkel támadtak a civilekre az irakiak Bászránál
2003. március 28., péntek, 17:48|Utolsó módosítás: 2003. március 28., péntek, 18:01

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Folytatódtak a brit erők és az iraki milícia egységei közötti összecsapások pénteken a dél-iraki Bászrában, ahol nyolc iraki polgári lakos sebesült meg, amikor megpróbálták elhagyni a várost. Robert Stanford százados beszámolójából az derül ki, hogy az iraki milicisták aknavetőkkel és kézifegyverekkel tüzet nyitottak a városból menekülő civilekre.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a hadműveletekről
Térkép a stratégiai pontokról

Az iraki milicisták a város bejáratánál fekvő zubeiri hídrólaknavetőkkel lőtték a Satt-el-Arab túlpartján kiépített brit állásokat. A brit erők azonnal viszonozták a tüzet - jelentette az AFP. "Minden egyes nap tűzpárbajt vívunk" - mondta Robert Stanford százados, a Sivatagi Patkányok néven ismert 7. brit páncélos dandárból. Ezer polgári lakos várakozik arra, hogy a harcok elől átkelhessen a hídon - tette hozzá.

 

"Két-háromszáz civil megkezdte az áthaladást, a milicisták azonban aknavetőkkel és kézifegyverekkel tüzet nyitottak a hídra merészkedőkre. A sebesültek közül egy súlyos állapotban lévő fiatal nő brit tábori kórházba került" - fejtette ki Stanford százados.

 

Közölte, hogy emberei a híd másik oldaláról akkor nem viszonozták a tüzet, mert a helyzet túlságosan veszélyes volt a civilekre nézve, könnyen kereszttűzbe kerülhettek volna a két ellenséges tábor között. A menekülő bászrai lakosok pénteken elmondták, hogy reménytelennek látták helyzetüket, a városban nincs víz, és féltek az utóbbi napok harcai alatt.

 

Korábban a BBC brit katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy 1-2 ezer civil próbált menekülni a dél-iraki Bászrából. Brit parancsnokokra azt állította a hírcsatorna, hogy a kormányhű iraki fegyveresek rálőttek a menekülő lakosságra.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára