Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Szíria, és nem Szaddám miatt izgul az USA
2003. április 13., vasárnap, 13:59

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap délelőtt kijelentette, hogy a háborút úgy is meg lehet nyerni, ha Szaddám Huszein sohasem kerül elő. Szíria miatt sokkal jobban aggódik a washingtoni vezetés, mert szerintük oda menekült az iraki elit több fontos embere is.


Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap reggel a BBC televíziónak adott nyilatkozatában a következőképpen fogalmazott: "Szeretnénk ugyan tudni, hogy mi történt Szaddám Huszeinnel, de neki már semmilyen szerepe sincs semmiben. Lezárjuk a háborút, mindegy hogy előkerül-e. A háború végkimenetelét már nem befolyásolhatja, hogy él-e vagy hal-e."


Ajánlat


Szomszédok: érdekek Irak körül

Az amerikai vezetés úgy tűnik, hogy sokkal inkább aggódik Szíria miatt. Az Irakkal határos államban ugyanaz a Baath Párt van hatalmon, mint amelyiknek iraki szervezetét Szaddám Huszein vezette. Bár a két testvérpárt a hetvenes években összeveszett, az elmúlt időszakban közeledett egymáshoz a két ország. Szíria ellenezte a leginkább az arab világban a háborút, miközben az USA évek óta terrorizmussal és vegyi fegyverek gyártásával vádolja a damaszkuszi vezetést.

Powell most arra figyelmeztette Szíriát, hogy ne segítse azokat az iraki vezetőket, akiket bíróság elé kellene állítani saját népük ellen elkövetett bűneik miatt. Az amerikai hadsereg 55 iraki vezetőt keres, akik közül többen amerikai gyanú szerint esetleg Szíriában találtak menedéket. A szírek tagadják a vádat, és állítják, hogy a szír-iraki határ a háború kezdete óta teljesen le van zárva.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

"Nagyon nem lenne bölcs dolog Szíriától, ha az ország hirtelen ezeknek az embereknek a menedékévé válna" - üzente a szír vezetésnek Powell. Powell hozzátette, hogy Irak jó példája annak, hogyan térhet vissza egy ország a nemzetek családjába. Ezt akár fenyegetésként is értelmezhetik Szíriában.


Colin Powell amerikai külügyminiszter


Powell Szíriát fenyegeti

Szíriát a háború kitörése óta másodszor figyelmezteti kemény hangon Washington. Korábban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Szíria katonai felszeréleseket szállít Irakba, és ezért ellenségként fogják kezelni az országot. Szíria akkor is tagadta a vádakat. Az újabb szír-amerikai vita tovább élezte a feszültséget a két állam között. Közben az Irakkal határos országok közül Iránnal is súlyos konfliktusai vannak az USA-nak. Mindkét ország attól tart, hogy egy Amerika-barát Irak tovább ronthatja pozícióikat.

Az európai hatalmak engedékenyebbnek mutatkoznak Szíriával szemben. A brit külügyminiszter azt mondta, hogy a damaszkuszi brit nagykövet megnézte a határt, és azt valóban zárva találta. A londoni diplomácia vezetője pedig még a héten Szíriába látogat. Tony Blair brit miniszterelnök pedig egyértelműen kijelentette, hogy nem tervezik se Szíria se Irán megtámadását. A francia külügyminiszter pedig ezen a héten járt Szíriában, erősítendő a két ország kapcsolatait.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára