Németország újra ellenőrzi a határait

Események

Vágólapra másolva!
Németország újra bevezeti a határellenőrzést, és nem fogadja a vonatokat Ausztriából. Eközben több ellenzéki párt tüntet az Orbán-kormány és menekültpolitkája ellen. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
19:04
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetett a DK

Miattad, de nem nélküled címmel tartott tüntetést Budapesten vasárnap délután a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke arról beszélt, hogy segíteni kell a szenvedőknek. Arra kérte a magyarokat, gondolják át, hogy mit tennének, ha nekik is menekülniük kellene.

Több ezren a DK nagygyűlésén Forrás: Facebook / Demokratikus Koalíció
19:07
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szégyelld magad, Orbán!

Szégyelld magad, Orbán! címen rendez tüntetést az Együtt. Több ezren sétálnak az Erzsébet hídtól a Kossuth térre, a szónokok a kormány menekültpolitikája mellett a sajtó helyzetét is bírálják.

A Szabad sajtó úton indultak Fotó: Szabó Gábor - Origo
19:28
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Németország határellenőrzést vezet be

Átmenetileg újra lesz ellenőrzés Németország déli határain – írták német lapok vasárnap délután. A Bild szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német–osztrák határra vonatkozik. A Spiegel Online szerint ezt még vasárnap bejelenti a német belügyminiszter. A lap azt írja, hogy az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást. 

 

19:29
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Leállítják a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést

Vasárnap 17 órától Németország leállítja a vasúti közlekedést Ausztria felé - jelentette be az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az ÖBB szerint a Németország felé irányuló vasúti közlekedést ugyancsak leállítják.

20:16
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Juncker nagyobb szolidaritást szorgalmaz

A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik közösségi oldalon.

Mindezt fél órával azelőtt tette közzé, hogy a német belügyminiszter bejelentette: Németország a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a német-osztrák határon.

20:46
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Válságülést tart az osztrák kormány

Az osztrák kormány válságtanácskozáson vitatja meg a kialakult helyzetet. Faymann kancellár mellett a tanácskozáson az osztrák kormány valamennyi tagja részt vesz, meghívottként csatlakozott a kormányhoz a menekültügyi koordinációval megbízott kancellári biztos, Christian Konrad, valamint a hadsereg vezérkari főnöke, Othmar Commenda. 

20:56
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Németország időt akar nyerni

"Nem oldja meg a menekültkrízist, de időt akartunk nyerni." Ezt mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján arról, hogy újra bevezetik a határellenőrzést. Szolidaritást kért a többi tagállamtól: Németország nem akarja az összes menekültet befogadni.

21:04
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Országos készenlétet rendeltek el a magyar rendőrségen

Hivatalosan meg nem erősített információink szerint országos készenlétet rendeltek el vasárnap este a magyar rendőrségen a menekülthelyzet miatt. 

21:33
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Bombariadó Münchenben

Bombariadó volt a müncheni főpályaudvaron, ahová az elmúlt hetekben tízezrével érkeztek Ausztriából a migránsok. A rendőrség evakuálta a környéket, bombakereső kutyákat vetettek be, de, mint közölték, az incidensnek „semmi köze a menekültekhez”. A vonatok pontosságához viszont valószínűleg lesz.

21:49
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó magyar rendőröket küldene Görögországba

A külgazdasági és külügyminiszter szerint haladéktalanul meg kell védeni Görögország külső határait, mert a balkáni ország erre nem képes. Magyarország kész rendőröket, határőröket küldeni Görögországba, tette hozzá a miniszter.

22:02
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán üdvözölte Németország döntését

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német lapnak nyilatkozva üdvözölte a német kormány vasárnap este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról. A miniszterelnök a Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint azt mondta: "nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat". Hozzátette: "megértjük, hogy Németország és Európa (...) értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában".

A beszámoló szerint a miniszterelnök kifejezte meggyőződését, amely szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Németországban csak az első lépés, hiszen Görögországban is a lehető leggyorsabban meg kell védeni Európa határait, valamennyi uniós tagország és intézmény összefogásával. Magyarország ezt már az uniós belügyminiszterek legutóbbi találkozóján világossá tette - áll a Bild beszámolójában.

22:06
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovákia a kötelező kvóták ellen fog szavazni

Szlovákia a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszer ellen fog szavazni az Európai Unió (EU) belügyminisztereinek szeptember 14-i tanácskozásán - közölte Robert Kalinák szlovák belügyminiszter vasárnap.

Az EU-tagországok belügyminiszterei hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben a migrációs válság miatt. A megbeszélések középpontjában az a kvótarendszer áll majd, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke javasolt szerdán Strasbourgban, és amelynek alapján a menedékkérőket szét lehetne osztani a tagállamok között.

22:11
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lengyelország több menekültet fogadhat be

Vasárnap Rafal Trzaskowski lengyel külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy országa bizonyos feltételek mellett több menekültet is befogadhat az eredetileg tervezettnél. Az EU-ügyekért felelős államtitkár szerint ehhez arra van szükség, hogy az Európai Unió biztosítsa a külső határait, különbséget tegyenek a menekültek és a gazdasági bevándorlók között, és hogy a varsói kormány befolyással lehessen a befogadandók biztonsági ellenőrzésére.

Hasonló véleményének adott hangot kedden Ewa Kopacz lengyel kormányfő, aki szerint Lengyelország kétezernél több menekültet is képes lenne befogadni, de az "általunk megszabott feltételeknek lehetővé kell tenniük, hogy az érkezők biztonságban érezzék magukat, és hogy a lengyelek úgy érezzék, a hatóságok gondoskodtak róla, hogy ne destabilizálódjon az életük".

22:14
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Juhász Péter: Orbán lesz a felelős, ha külföldön megtámadják a magyarokat

Véget ért a Szégyelld magad, Orbán! elnevezésű tüntetés, ahol Máté András egyetemi docens az oktatáspolitikát, Setét Jenő roma polgárjogi aktivista pedig a kormánytagok romákhoz való hozzáállását bírálta. Juhász Péter, az Együtt alelnöke Orbán Viktor ellen rohant ki, szerinte a kormányfőnek valóban van miért szégyellnie magát. 

22:18
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szükség van Magyarországra a megoldáshoz

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este Münchenben, miután a német szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor és Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása. Hozzátette, hogy az európai jog és a jogállamiság szabályaiból kiindulva tárgyalt erről a magyar miniszterelnökkel, és a párbeszédet a következőkben elmélyítik majd.

A schengeni határállamokra, Görögországra, Olaszországra, Magyarországra hárul a legnagyobb feladat, segíteni kell őket - mondta Horst Seehofer. Beláthatatlan következményei lesznek, ha a tagállamok egymás támogatása helyett egymásnak esnek - húzta alá.

22:28
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok

A röszkeinél lényegesen kevesebben, de Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok a magyar-szerb határon keresztül. Az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő Kissori útnál néhány tucat sátrat vertek föl az út mellett, és mobil illemhelyeket is kihelyeztek. A migránsok ellátásáról egy jótékonysági szervezet gondoskodik, enni- és innivalót, tisztálkodáshoz szükséges eszközöket osztanak nekik.

23:27
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország küzdelmét sértő nácizmusnak nevezni az EMIH szerint

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szerint Európára és a magyar, valamint európai zsidóságra nézve is sértő nácizmusnak nevezni Magyarország küzdelmét a menekültválság kezelésére. A hitközség ezt a Der Spiegel című német lapban megjelent, Werner Faymann osztrák kancellárral készült interjúra reagálva írta a lap szerkesztőségéhez eljuttatott levelében.

00:21
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Németország és Ausztria között hétfő reggelig szünetel a vasúti közlekedés

Németország és Ausztria között hétfő reggel 7 óráig szünetel a vasúti közlekedés - közölte vasárnap késő este a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság. A DB a vasárnap este kiadott első közleményében még azt írta, hogy reggel 6 óráig nem közlekednek vonatok a két ország között. A vasúttársaság a német szövetségi hatóságok utasítására állította le a forgalmat. 

Az intézkedés érinti egyebek között a München-Salzburg-Bécs-Budapest útvonalon közlekedő, Railjet 90-es járatot - áll a DB közleményében. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter vasárnap este Münchenben megerősítette, hogy 18 órától 12 órás időtartamra leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést. Közölte, hogy mindkét ország vasúttársasága megkapta a hatóságoktól az erre vonatkozó utasítást.

Előzőleg Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy a menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a határain. Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ. A szövetségi rendőrség közlése szerint az intézkedés vasárnap délután 17 óra 30-kor életbe lépett. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter Horst Seehofer tartományi miniszterelnökkel közös tájékoztatóján elmondta, hogy az intézkedés egyelőre határozatlan időre szól. Hozzátette: amennyiben "kitérő mozgásokat" tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját.

00:54
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdték az autósok ellenőrzését az osztrák-német határon

Az osztrák-német határon vasárnap kezdetét vette a Németország által ideiglenesen visszaállított határellenőrzés. Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítójának beszámolója szerint a német rendőrség az este útakadályokat létesített a 20-as számú elsőrendű főúton a bajorországi Freilassing és Salzburg között. A főút forgalmát mindkét irányba egy sávra szűkítették, és ellenőrzik az arra haladó autósokat.

00:58
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Feltartóztattak három szíriai menekültet

Az osztrák-német határon visszaállított ellenőrzés kezdete után nem sokkal feltartóztattak három szíriai menekültet, akik az út mentén gyalogosan akarták átlépni az osztrák-német határt. Más források szerint Passaunál, az osztrák-német határt a Duna mentén átszelő A3-as autópályán az este dugó alakult ki a 17 óra 30-kor életbe léptetett ideiglenes határellenőrzés miatt - írja az MTI.

01:09
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Párizs a schengeni szabályok betartására figyelmeztet

Franciaország a schengeni szabályok szigorú tiszteletben tartására szólítja fel az Európai Unió minden egyes országát - közölte vasárnap este a francia belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott német kollegájával, Thomas de Maiziere-rel.

Ezek a szabályok előírják a migránsok regisztrálását a belépési országokban az Európai Unió határainál, és ennek be nem tartása miatt döntött úgy Németország, hogy átmenetileg visszaállítja a határok ellenőrzését, anélkül, hogy azokat lezárná - írta közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter. A francia és német tárcavezető egyeztetése a közlemény szerint lehetőséget teremtett a francia-német álláspont megerősítésére az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója előtt. Ehhez közös közleményt készített elő a két miniszter uniós kollegáiknak, emlékeztetve őket az általuk képviselendő elvekre. 

01:56
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

2500 menekült várakozott Nickelsdorfnál vasárnap este

2500 menekült várakozott vasárnap este Nickelsdorfnál (Miklóshalmánál) arra, hogy különbuszokkal Bécsbe vigyék őket. Becslések szerint vasárnap a tízezret is meghaladhatta a magyar-osztrák határra érkezett migránsok száma.

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok azon fáradoznak, hogy elszállásolják a határhoz érkező menekülteket. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Miklóshalmára. Hétfőn és kedden is nagyjából ennyi vagy valamivel kevesebb menekült jön majd. Marban szerint a magyar hatóságokkal azon fáradoznak, hogy hatékony információcsere alakuljon ki a következő napokban. A burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint amennyiben hétfőre virradóra érkeznek még menekültek, lehet, hogy más tartományokban kell őket elhelyezni.

01:58
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

A bécsi Westbahnhofon ugyanúgy folyik a migránsok ellátása, mint korábban

A bécsi Westbahnhof 7000 menekültet fogadott vasárnap. A legtöbben már napközben továbbindultak Németország felé, egy részük azonban menekültszállásra került. Vasárnap este a bécsi pályaudvarokon nyugodt volt a helyzet, a Hauptbahnhofon nagyjából 500, a Westbahnhofon 300 menekült volt. 

A segélyszervezetek, valamint az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint Németország vasárnapi bejelentése után, miszerint visszaállítják a határellenőrzést, a bécsi Westbahnhofon ugyanúgy folyt a migránsok ellátása, mint korábban. A Caritas segélyszervezet főtitkára, Klaus Schwertner szerint ugyanakkor egyelőre nincs tervük arra, ha a német kormány intézkedése miatt feltorlódnak a menekültek a bécsi pályaudvarokon. Salzburgban a hatóságok szerint csaknem ezer ember tölti majd az éjszakát - írja az MTI.