Mutatjuk a legfrissebb kormányzati bejelentéseket - élőben a Kormányinfó

Események

kormányinfó, Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely, sajtótájákoztató, rendkívüli kormányinfó, 2023. 09. 13.
Gulyás Gergely a kormányinfón 2023. szeptember 13-án
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Kormányinfót tart csütörtök 12:00-től. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
31 bejegyzés
13:46
2023. szeptember 28.

Kormányinfo

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Kormányinfót tart csütörtök 12:00-től – jelentette be közösségi oldalán Gulyás Gergely.

13:49
2023. szeptember 28.

Ezek lesznek a legfőbb témák

Várható témák: brüsszeli küzdelmek, városi csok és más családpolitikai intézkedések, infláció elleni küzdelem, rezsivédelem, nyugdíjkompenzáció, ukrajnai háború és gabonaügyek. 

13:58
2023. szeptember 28.

Gulyás Gergely is válaszol a kérdésekre

Ismét Gulyás Gergely válaszol a kérdésekre Fotó: Csudai Sándor - Origo
14:14
2023. szeptember 28.

Kezdődik a Kormányinfó

Kezdődik.

14:16
2023. szeptember 28.

Ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a nyugdíjas-infláció 18,5 százalék lesz várhatóan, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Így egy átlagos nyugdíj 6500 forinttal emelkedik - tette hozzá. Az októberi nyugdíjhoz képest közel félhavi juttatást kapnak majd az idősek - mondta a miniszter. Éves szinten 84 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. A költségvetésnek ez 190 milliárdos kiadást jelent. 

14:19
2023. szeptember 28.

Gulyás Gergely: Semmilyen migránselosztási döntésben nem veszünk részt

Gulyás Gergely elmondta, a kormány tárgyalt a bevándorlásról is. A német kormány a támogatók közé állt a migrációs paktum ügyében, így folytatódni fognak a tárgyalások, miközben eszméletlen állapotok alakultak ki több helyen - tette hozzá. A migrációs paktummal csak azt tudják elérni, hogy a schengeni határon lévő államokból Lampedusát csináljanak - mondta a miniszter. Azokat akarják beengedni európába, akik készek éles lőszert használni, hogy bejussannak Európába. Semmilyen elosztási döntésben nem veszünk részt. Egyetlen megoldás  a külső határok védelme. 

14:20
2023. szeptember 28.

Brüsszel szervezni, és nem megállítani akarja a migrációt

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy Brüsszel szervezni, és nem megállítani akarja a migrációt. 

14:23
2023. szeptember 28.

Gulyás bízik benne, nem másra költötte el a pénzt Brüsszel

Brüsszel továbbra is húzza az időt az uniós források ügyében - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Abszurd és kínos ez az időhúzás - tette hozzá. Gulyás Gergely elképesztőnek nevezte a bizottsági eljárást, és időhúzásra törekszik. Reméljük, hogy a pénzt nem másra költötték el. 

Gulyás elmondta, hogy most azt a pénzt sem kapjuk vissza, amit befizetünk, és itt az idő, hogy a nekünk jogosan járó pénzeket kifizessék. Minden jogszabályt megszeg, és visszaél a hatalmával Brüsszel. 

14:25
2023. szeptember 28.

Azonnali tűzszünetre lenne szükség

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy amíg az oktatás kérdésében nem lesz előrelépés Ukrajnában a nyelvi jogok biztosításában, addig nem tudja támogatni az ország nyugati integrációját. A háború esetében újabb hónapok teltek el, miközben azonnali tűzszünetre lenne szükség. 

14:28
2023. szeptember 28.

Újabb fontos változás az online árfigyelőnél

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy az online árfigyelőben térképes felület is lett csütörtöktől. A GVH azt reméli, hogy ez a funkció helyben is tud versenyt generálni, és így még lejjebb mehet az infláció. 53 termékkategóriában történt árcsökkenés - tette hozzá. Csak akkor számít akciósnak egy ár, ha az adott bolthálózat 80 százalékéban lehet ekkora áron vásárolni. 

14:30
2023. szeptember 28.

Ennyi bírságot kaptak eddig a boltok

5,3 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok eddig a boltokkal szemben az akciózással kapcsolatban - mondta Szentkirályi Alexandra. 

14:33
2023. szeptember 28.

Csúnyán lebukott Karácsony

Karácsony esetében egy nyilvánvaló lebukás van - mondta kérdésre Gulyás. A miniszter szerint a főpolgármester valótlant állított az 500 milliós adományokkal kapcsolatban. Ráadásul lehetősége sincs senkinek arra, hogy megkérdezze, hogy miért hazudott, mert Budapestinfo négy éve nem létezik. 

14:43
2023. szeptember 28.

Gulyás: Nehezen lehet majd így haladni

Nem sok jóra számít az Egyesült Államoktól a következő időszakban Gulyás Gergely, bár fontos szövetségesünk és a célunk, hogy az USA-val a legjobb viszony legyen, és gazdasági területen jó az együttműködés, a politika területén az ideológia határozza meg az amerikai félt, és így nehéz lesz haladni - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely: Az ideológia határozza meg az amerikai politikát Fotó: Polyák Attila - Origo
14:45
2023. szeptember 28.

El kell számolnia Ukrajnának!

Mint ismert, az uniós költségvetés módosítása a terítéken van, és az egyhangú döntést igényel. Amíg Ukrajna a korábbi támogatásokkal nem tud elszámolni, addig egyetlen fillér újabb támogatást sem fog kapni - mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Fotó: Polyák Attila - Origo
14:54
2023. szeptember 28.

Pikó újabb hazugsága bukott le

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Pikó András baloldali józsefvárosi pogármester egy tábor megújítása kapcsán több valótlanságot állított. Az önkormányzat vállalta, hogy 3,2 milliárd forintért felújítja a káptalanfüredi tábort. Az első ütem megvalósult még Kocsis Máté vezetése alatt, majd pedig a második ütemben a baloldali vezetés nem valósított meg semmit. A nyolcadik kerületi gyerekek nem nyaralhatnak ott - tette hozzá a miniszter. A tábort hagyják lerohadni. Pikó pedig olyan állításokat tesz a meg nem valósult beruházással kapcsolatban, ami nem fedi a valóságot. 

14:56
2023. szeptember 28.

Gulyás: A lengyel kormány hálátlannak gondolja az ukránokat

A lengyel kormány úgy gondolja, hogy az ukrán kormány hálátlan - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Hálátlan az ukrán kormány? Fotó: Polyák Attila - Origo
14:59
2023. szeptember 28.

Lerombolták a kölcsönös tiszteletet a svédek

Gulyás kérdésre elmondta, a svédek magatartásából arra következtetünk, hogy a NATO-csatlakozás nem igazán fontos nekik. A svédek mindent megtettek, hogy az alapvető bizalmat és tiszteletet lerombolják - tette hozzá.

Gulyás: A svédek lerombolták az alapvető bizalmat Fotó: Polyák Attila - Origo
15:03
2023. szeptember 28.

Ekkor lehet magyar euró

A magyar kormány úgy látja, ha a gazdaság teljesítménye eléri a 85–90 százalékát, akkor lehet érdemben az euró bevezetéséről beszélni - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:10
2023. szeptember 28.

Nagyban segítik az embereket az egyházak

Gulyás kérdésre elmondta, közel 3 millió katolikus van Magyarországon, és a többi egyház is sok hívővel rendelkezik. Az egyházak pedig nagyon sok nem vallásos ember szociális és oktatási ellátását segíti - tette hozzá. 

15:12
2023. szeptember 28.

"Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik"

Semmilyen megszorítás nem lesz, a hiány mértékével kapcsolatban is több előrejelzés van, Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely: Nem lesz megszorítás Fotó: Polyák Attila - Origo
15:20
2023. szeptember 28.

Az Európai Bíróság szabott ennek gátat

A kormány korábban tett lépéseket, hogy a civil szervezetek esetében feltárja az anyagi hátteret, de az Európai Bíróság ennek gátat szabott - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

15:27
2023. szeptember 28.

Forró a helyzet a Balkánon

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy vélte, hogy a Balkán etnikai feszültségeiből sokszor támadt már fegyveres háború. Koszovó esetében is szükséges maradhat a békefenntartók állomásoztatása hosszabb távon.

Gulyás: Koszovó esetében is szükséges maradhat a békefenntartók állomásoztatása hosszabb távon Fotó: Polyák Attila - Origo
15:30
2023. szeptember 28.

Hamarosan a parlament előtt a jegybanktörvény módosítása

Gulyás kérdésre elmondta, a jegybanktörvény pár héten belül a parlament elé kerülhet. A jegybanki veszteséget a módosítás szerint nem kell azonnal visszapótolnia a kormánynak, hanem a későbbi jegybanki nyereségből teheti majd meg. 

15:34
2023. szeptember 28.

Közel van a budapesti repülőtér megvétele

Ahol sikerült felújítani a vasúti pályát és új szerelvények vannak, ott jelentősen megnőtt a forgalom, ezt kell mindenütt csinálni - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Gulyás Gergely szerint már nagyon közel van a Budapest Airport megvásárlása.

Szóba került a budapesti reptér jövője is Fotó: Polyák Attila - Origo
15:36
2023. szeptember 28.

Guyás: Ez sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk

A határvadász századok el tudják látni azt a feladatot, amiért odavezényelték őket - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ha Amerikából 10 millió dollárt szánnak a kormány megbuktatására, akkor az sokkal veszélyesebb, mintha csak erről beszélnek
- mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

15:43
2023. szeptember 28.

Magyarország érdeke a szabadkereskedelem

Orbán Viktor kínai látogatásával kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy hazánk számára a szabadkereskedelem az jó, és a lehető legkevesebb korlátra van szükség. Európának is ez az érdeke - tette hozzá.

- mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Gulyás Gergely a szlovákiai és a lengyel választásokról is beszélt Fotó: Polyák Attila - Origo
15:52
2023. szeptember 28.

Jó Gulyás együttműködése a kárpátaljai kormányzóval

Gulyás kérdésre elmondta, Vera Jourová távozása nem számít annak a beismerésének, hogy Magyarország esetében kudarcot vallott. Egy másik kérdésre elmondta, a kárpátaljai kormányzóval való együttműködés korrekt, de hogy szövetségi szinten hajlandóak-e visszaálltani a korábbi jogszabályokat, azt egyelőre nem tudja. Gulyás mérsékelten optimista az ügyben, hogy jobb jogszabályok lesznek.

Gulyás mérsékelten optimista az ukrán oktatási törvény ügyében Fotó: Polyák Attila - Origo
15:58
2023. szeptember 28.

Nem kell eltörölni a készpénz-használatot

Gulyás Gergely több baloldali propagandistának azt válaszolta, hogy nem kíván bulvárkormányinfót tartani. A miniszter egyáltalán nem tartja jónak, hogy a készpénzhasználatot teljesen eltöröljék.

Gulyás Gergely nem törölné el a készpénzhasználatot Fotó: Polyák Attila - Origo
16:01
2023. szeptember 28.

Ezt biztos nem fogja támogatni Magyarország

Magyarország nem támogatja, hogy külügyi kérdésekben megszűnjön az egyhangúság, ahhoz hogy ezen a téren változás legyen, ahhoz az uniós szerződést kell módosítani, de az is egyhangúságot igényel. Németország sokat tette azért, hogy a diktatórikus múltját feledje, ezért meglehetősen rossz lenne, ha az uniós szerződést egyoldalúan módosítanák - mondta egy másik kérdésre Gulyás.  

16:08
2023. szeptember 28.

Nincs tárgyiasult elvárás a svédekkel szemben

Semmilyen tárgyiasult elvárása sincs a magyar kormánynak a svédekkel szemben, a kölcsönös tiszteletet és megbecsülést várjuk - zárta le az utolsó kérdést Gulyás. 

16:08
2023. szeptember 28.

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.