Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezik a Kossuth Rádió reggeli műsorában: a kormányfő fél nyolc után ad interjút. Kövesse itt az Origón!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
14 bejegyzés
08:20
2023. december 1.

Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezik a Kossuth Rádió reggeli műsorában: a kormányfő fél nyolc után ad interjút. Kövesse itt az Origón!

08:21
2023. december 1.

A kormány meghosszabbította a kamatstopot, és nemet mond Ukrajna uniós csatlakozására

A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. A kis- és közepes vállalkozások számára április elsejéig tolják ki a kamatstopot, a családok és a diákhitel esetében pedig 2024. július 1-jéig hatályos az intézkedés - közölte a tárcavezető. Elmondta: a kamatstop 30 ezer vállalkozást és 300 ezer családot érint. Magyarország nem támogatja az Európai Unió költségvetésének módosítását, illetve azt sem, hogy kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával - közölte Gulyás Gergely. A tárcavezető azt mondta: a magyar kormány véleménye szerint az EU úgy akarja módosítani a költségvetést, hogy még a hatályos büdzsét sem hajtotta végre. Hozzátette, semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.

08:23
2023. december 1.

Szerdán ülésezett a kormány

08:30
2023. december 1.

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

08:36
2023. december 1.

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik!

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. Magyarország nem vétózik, de meg fog akadályozni döntéseket - tette hozzá. Az Unió alapszerződése azt mondja, hogy bizonyos tárgykörökben csak akkor van döntés, ha abban minden tagállam egyetért. 

Mi nem ellene vagyunk valaminek, hanem nem jön létre közös álláspont a tagállamok között - mondta a kormányfő. 

08:38
2023. december 1.

Ukrajna uniós tagsága nem egyezik a magyar nemzeti érdekkel

Orbán Viktor elmondta, hogy minden jogunk megvan ahhoz, hogy annak mentén döntsünk bizonyos kérdésekről, ha az egyezik a magyar nemzeti érdekkel. Ukrajna uniós tagsága nem egyezik a magyar nemzeti érdekkel - mondta. A kormányfő szerint az Unió egységét úgy lehet megőrizni, ha bizonyos kérdésekhez, amiben nincs egyetértés, ahhoz ne is kezdjünk hozzá - tette hozzá. Akkor tűzzük napirendre Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalását, ha megfelelő előkészítés van, és a különféle érdekeket összehangoljuk - ismertette a kormányfő. 

08:42
2023. december 1.

Semmit nem lehet tudni az ukrán csatlakozás hatásairól

Orbán Viktor elmondta, hogy az Unió rosszul készítette elő a közelgő uniós csúcsot Ukrajna ügyében. Ukrajna háborúban áll, és másként működik a jogrendszere, mint egy békés országnak - tette hozzá. Nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának. 

Nem tudjuk, mekkora népességről beszélünk, és az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok. A magyar gazdák szerint az ukrán mezőgazdaság tönkretenné a magyar mezőgazdaságot. Arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, és honnan és kitől - mondta a kormányfő. Amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni.  

Az EU először kössön egy stratégiai partnerségi megállapodást Ukrajnával, és amikor látjuk, hogy tudunk együttműködni, akkor lehet továbblépni - mondta a kormányfő. 

08:46
2023. december 1.

Békére és tűzszünetre van szükség Ukrajnában

Orbán Viktor elmondta, hogy ma az európai gazdaságok rossz állapotban vannak, sok helyen leálltak a beruházások. Ezzel párhuzamosan szórja a pénzt az EU Ukrajnára. Azért küldünk pénzt és fegyvert Ukrajnába, hogy győzzön, de nem győz. Békére és tűzszünetre van szükség. 

Ha akarunk Ukrajnának pénzt adni, akkor azt honnan adjuk - tette hozzá. Azért kellene módosítani az Unió költségvetését, mert elfogyott a pénz, pedig csak a harmadik évében vagyunk a költségvetésnek. A megoldás, hogy ne a közös költségvetésből finanszírozzák Ukrajnát - mondta a kormányfő. Azzal, hogy bebújunk az Unió háta mögé Ukrajna finanszírozása kapcsán, az egy demokráciában elfogadhatatlan. 

08:50
2023. december 1.

Orbán Viktor: Mindenki szánjon néhány percet a hazájára

Orbán Viktor elmondta, harcolni fog Magyarország szuverenitása mellett, de a nemzeti konzultáció erőt ad a tárgyalások során. Mindenki szánjon néhány percet a hazájára. 

A kormányfő rámutatott arra is, hogy Magyarország körül mindig nagyobb birodalmak voltak. Mi azt a taktikát választottuk, hogy minden birodalom temetésén részt tudtunk venni. Mi itt vagyunk 1100 éve, és ez idő alatt megtanultuk, hogyan kell ezt a területet berendezni - tette hozzá. Éppen ezért nincs szükségünk arra, hogy mások mondják meg, hogyan éljünk. A magyaroknak megvan a történelmi képessége arra, hogyan hozhat létre államot. 

08:54
2023. december 1.

A Gyurcsány-korszakban nem a magyar nemzeti érdekek diktáltak

Persze vannak olyanok, akik szerint el kell fogadni valamelyik birodalom ajánlatát - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, volt egy Gyurcsány-korszak, amikor nyilvánvaló volt, hogy a döntések nem a magyar emberek érdekei mentén történtek. Van egy kormány, aminek a döntéseit próbálják befolyásolni, de egy másik befolyásolási kísérlet, hogy az embereket próbálták befolyásolni, hogy ne nemzeti kormányt válasszanak. Ennek volt az eszköze a guruló dollárok 2022-ben - mondta a kormányfő. Egyértelmű és világos szabályok kellenek, hogy ne lehessen külföldről befolyásolni a magyar választói akaratot.  

08:56
2023. december 1.

Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben

2023 volt a legveszélyesebb év: szankciók, inflációk, energiaválság - mondta Orbán Viktor. Idén azért dolgoztunk, ne legyen rosszabb, míg 2024 egy reményteljes esztendő. Azért fogunk dolgozni, hogy 2024 jobb legyen - mondta a kormányfő. A minimálbér emelése jó hír, és a nyugdíjakat is 6 százalékkal emeljük. Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben. 

A kormányfő nagy eredménynek nevezte, hogy a gazdasági élet szereplői döntöttek így, hogy béremelések legyenek. 

08:58
2023. december 1.

Fontos eredmények

Orbán Viktor biztatónak nevezte, hogy az otthonteremtési rendszert kibővítették. Megemelték a babaváró hitel összegét is - tette hozzá. A 40 év alattiak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot. 

A kormányfő ismertetése szerint a 13. havi nyugdíjat is ki tudják fizetni. 

09:01
2023. december 1.

A világ minden országával kereskedni kell

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elmúlt 20-30 évben a nyugati világ része lett Magyarország. A maygar diplomácia erőfeszítéseinek a nagy része ezt szolgálta. Most gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk - ismertette a kormányfő. Tízmilliós ország, ha ennél jobban akar élni, akkor a termékeit az egész világban el kell adni, és ehhez kapcsolatban kell lenni. Ebben a pillanatban a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni - tette hozzá. Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar cégek előtt - zárta a kormányfő. 

09:02
2023. december 1.

Vége a kormányfői interjúnak

Véget ért a kormányfői rádióinterjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.