Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Újra névre szólóan postázták az országjáró magazint

Vágólapra másolva!
Hamarosan eldől, lesz-e valamilyen következménye annak, hogy bár az adatvédelmi biztos több jogsértést is megállapított, továbbra is névre szólóan postázzák a Millenniumi Országjárót. Az ombudsman a legkirívóbb esetekben soron kívül kérheti a parlamenttől a történtek kivizsgálását.
Vágólapra másolva!

Több mint hétmillió állampolgár személyiségi joga sérült azáltal, hogy az Országimázs Központ jogellenesen hozzájutott és felhasználta lakcímüket, és így személyre szólóan postázta a Millenniumi Országjáró programajánló és kulturális magazint. Hamarosan eldől, hogy mi lesz - amennyiben egyáltalán lesz - a következménye annak, hogy bár az adatvédelmi biztos súlyos jogszabálysértést állapított meg, ajánlását figyelmen kívül hagyva újra kértek és kaptak személyes adatokat, és újra névre szólóan postázták a magazint.

Mint ismert, Majtényi László adatvédelmi biztos utolsó ajánlása szerint az Országimázs Központ jogellenesen jutott több millió polgár személyes adatához, azokat jogellenesen tárolta és továbbította a Millenniumi Országjáró postázása kapcsán. Az állampolgári bejelentések alapján lefolytatott vizsgálat végén az ombudsman az ügyben érintett mindkét minisztert Stumpf Istvánt és Pintér Sándort is arra kérte, hogy indítsanak vizsgálatot a felelősség megállapítására. Ez azonban elmaradt a Miniszterelnöki Hivatalban és a belügyi tárcánál is. Az Országimázs Központ pedig júliusban ismét elküldte 3,6 millió háztartásba a Millenniumi Országjárót.

A törvény szerint az ajánlásban megszólítottaknak 30 napon belül kell válaszolniuk. Az érdemi állásfoglalásuktól és intézkedésüktől függően az adatvédelmi biztos dönthet úgy, hogy esetleg visszavonja, módosítja vagy továbbra is fenntartja ajánlását.

Pintér Sándor belügyminiszter levele már megérkezett, Stumpf István válasza azonban még nem - ezért ő már felszólítólevelet is kapott - , bár a tárcánál azt közölték, hogy már régen elküldték. Az ombudsmani ajánlásban foglaltakkal egyik tárcánál sem értenek egyet, ezért postázzák továbbra is a lapot. Millenniumi rendezvények országszerte lesznek még, az év végéig megjelenik az országjáró is.

Így Lenkovis Barnabásnak - aki általános ombudsmankénti megválasztásáig helyettesíti az adatvédelmi biztost - hamarosan döntenie kell arról, hogy mit tesz a továbbiakban. Az ombudsmani ajánlás nem kötelező erejű, amennyiben figyelmen kívül hagyják, az nem szankcionálható. Ha nem születik megegyezés a felek között, az ombudsman a parlamenttől kérheti a történtek kivizsgálását. Kirívóan súlyos, illetve sok embert érintő jogsértés esetén az ombudsman kérheti, hogy soron kívül vegyék napirendre az ügyet. Erre egyébként az ombudsmani hivatal felállítása óta nem volt példa.

Jogosulatlan adatkezelés miatt bárki tehet feljelentést az ügyben, a személyiségi jogok megsértése miatt pedig polgári per indítható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről