Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A titokminiszter nem tart a biológiai fegyverektől

Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági bizottság ülése után közölték: bár a biztonsági intézkedéseket továbbra is fenntartják, Magyarország nincs veszélyben. Az ülésen értékelték, hogy bin Ladennek milyen fegyverei lehetnek, így szóba került a biológiai fegyver bevetésének lehetősége. Demeter Ervin titkosszolgálati miniszter azt mondta: a biológiai fegyver miatt nincs ok aggodalomra.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági bizottság mai ülésén meghallgatta Demeter Ervint, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztert, továbbá részt vett az ülésen az összes szakszolgálat vezetője.

A zárt ülés után Demeter elmondta, hogy többek között beszámoltak a szakszolgálatok első féléves működéséről, és a támadások utáni magyarországi biztonsági helyzetről.

A Magyarországon érvényben lévő biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy két alkalommal hoztak biztonsági intézkedéseket. Először szeptember 11-e, majd a magyarországi légtér megnyitását, szeptember 24-ét követően. Elmondta, hogy minden szükséges intézkedést megtettek, és továbbiakra azóta nem volt szükség. A külügyi képviseleteket is biztosítják, és úgy látják, hogy Magyarország nem elsődleges célpont.

Közölte, hogy a külföldi szakszolgálatokkal is folyik az információcsere. Miután korábban elhangzott, hogy a magyar titkosszolgálatnak is vannak bin Ladenről információi, megkérdezték a minisztert, mióta tud arról, hogy az Al-Kaida terrortámadást tervezne. Elmondta, hogy a nemzetközi titkosszolgálatok 3-5 éve foglalkoznak Oszama bin Laden terrorszervezetének, az Al-Kaidának figyelésével. Valószínűsítették, hogy támadásra készülnek, de ötletük sem volt arról, hogy hol és mikor lehet erre számítani.

Az ülésen értékelték, hogy bin Ladennek milyen fegyverei lehetnek, így szóba került a biológiai fegyver bevetésének lehetősége. Erről szólva Demeter elmondta, hogy a veszély miatt meg kell hozni a szükséges védekezési intézkedéseket, de úgy gondolja, hogy nincs komoly esélye ennek. Hozzátette, hogy ezek bármikor, bárhol bevethetők, de nem lát komoly esélyt erre. A felkészülésről Demeter nem mondott részleteket, csak annyit közölt, hogy ez inkább az egészségügyi miniszterhez tartozik.

Keleti György, a bizottság elnöke közölte: nincs olyan információjuk, ami Magyarország veszélyeztetettségéről szólna. Megjegyezte, hogy senki sem tudja garantálni, hogy váratlan esemény ne következhessen be, de a külföldi adatok alapján is megnyugtatónak mondható a helyzet.

Mikola István egészségügyi miniszter javaslatáról - járványügyi bizottság létrehozására - szólva elmondta: hozzátartozhat a helyzethez, hogy fel kell készülni, de nem szabad ennek különösebb hangsúlyt adni, mivel nincs veszélyhelyzet.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről