Fidesz előre kivédené a szocialisták támadását

Vágólapra másolva!
Torgyán József pártjával szemben Kisgazda Mozgalom néven új csoportosulás létrejöttét szorgalmazza a Fidesz, bár a sikerben a legnagyobb kormányzó párt vezetői sem bíznak, mondván, kevés az idő a választásokig. Politikai elemzők szerint a Fidesz - mint jó sakkjátékos - nem szavazatokat kívánt nyerni a Lungo Drommal kötendő megállapodás révén, hanem a szocialisták támadásait szerette volna megelőzni, nehogy rájuk fogják, nem törődnek a kisebbséggel.
Vágólapra másolva!

Kisgazda Mozgalom néven új kezdeményezés alakul, melynek élére egy idős fideszest, Horváth Károlyt kérték fel - erősítette meg az értesülést Pokorni Zoltán, a kormánypárt elnöke. A politikus abban már nem bízik, hogy a választásokig elsöprő sikert arathat Torgyán József pártjával szemben az új tömörülés, pedig nem bevallottan ez lett volna a cél. A mozgalom alapítói közt van Bánk Attila volt kisgazda frakcióvezető. Az FKGP-frakció és a párt korábbi meghatározó személyiségei, a Polgári Platform alapítói keresik a mozgalmon keresztül lehetőségeiket a választások előtt. Horváth Béla, egykori frakcióvezető-helyettes és a polgári platform vezéralakja, aki hónapokig távol tartotta magát minden kisgazdaügytől, lapunknak elmondta: támogatja az új tömörülés létrejöttét. Kérdés, hogy a választáson indulhatnak-e a mozgalom tagjai, s ha igen, milyen színekben, mert nem pártként működnek majd.

A Fidesz Lungo Drommal kötendő választási szövetsége váratlanul érte a kormánypárt felé húzó kisgazdákat. Attól tartanak, hogy kisebb eséllyel pályázhatnak fideszes színekben képviselőjelöltként. Pokorni Zoltán lapunknak nem árulta el, hány helyet szánnak a roma szövetségnek a Fidesz képviselői helyei között, és arról sem szólt, hol tartanak jelenleg a tárgyalások. Mint mondta: az biztos, hogy még az idén aláírják a megállapodást.

Koalíciós körökben viszont tartja magát az az álláspont, hogy a Fidesz nem sok szavazatot nyerhet a Lungo Drom révén, miután a romák szavazata kiszámíthatatlan. Elemzők szerint inkább az állhat a háttérben, hogy a legnagyobb kormányzó párt, az ellenfél, azaz a szocialisták támadási lehetőségeit kívánták ezzel a lépésükkel kizárni. Így az MSZP a kampány során nem állíthatja azt, hogy a Fidesz nem törődik a kisebbséggel. Ezzel a választási szövetséggel még az Európai Unió szemében is jó színben tűnhetnek fel. Politológusok szerint ennek árát természetesen megfizetik.

A kisgazdák másik csoportja a Turi-Kovács Béla vezette szövetség tagjai viszont csalódottak. Egy hete szembesülniük kellett azzal, hogy hiába szervezték a szövetség tagságát és keresték képviselőjelöltjeiket, a zöld miniszter, az FKGP frakcióvezetőjével az oldalán - mint korábban megírtuk - a Fidesz listáját választotta.

A Fidesz és választási szövetségesei a két ünnep között egyeztetik A jövő elkezdődött című vitairat kiegészítéseit, a partnerek hozzáteszik javaslataikat a dokumentumhoz. A párt választási programja majd csak ezt követően készül el. Pokorni Zoltántól, a Fidesz elnökétől megtudtuk, a munkabizottságok működnek, vezetőjük Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője.

Korábban:

Farkas Flórián méltatlannak tartja a támadásokat

Helyüket és nevüket keresik a kisgazdapártok