Már mindenhol kötelező a magyar felirat

Vágólapra másolva!
Január 1-jével lejárt a nyelvtörvény által szabott türelmi idő. Ezután a tavaly életbe lépett törvény előtt nyílt üzletek, cégek is kötelesek magyarul is feltüntetni reklámszlogenjeiket, felirataikat. Korábban a nyelvtörvény csak az életbelépést követően megjelent reklámokra, cégekre vonatkozott.
Vágólapra másolva!
A nyelvtörvény szövegehttp://www.complex.hu/kzldat/t0100096.htm/mun_2.htm#kagy1Reklámok és üzletfeliratok magyarul/uzletinegyed/vasarlas/20011106reklamok.htmlAz Üzleti Negyed cikke

A törvény szerint a magyar nyelven kiadott sajtótermékekben, valamint a magyarországi műsorszolgáltatásokban közzétett reklámok szövegét, továbbá a közterületeken, üzletekben elhelyezett feliratokat és a használati útmutatókat magyar nyelven kell megjelentetni. A szabálynak úgy is eleget lehet tenni, ha az idegen nyelvű felirat mellett annak magyar megfelelőjét is szerepeltetik. A törvény hatálya alól kivételt képez a vállalkozás neve, megjelölése, illetve védjegye.

A nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló műsorokban, valamint az olyan településeken, ahol az adott kisebbségnek önkormányzata működik, továbbra is meg lehet tartani az adott nyelven írt feliratokat.

A nyelvtövényt 2001 november végén fogadta el az Országgyűlés, és 2002 elején lépett hatályba. Megalkotását azért tartották szükségesnek - mint ahogy az a törvényben is szerepel -, mert elszaporodtak a csak idegen nyelven szereplő feliratok. A törvény életbe lépését követően valóban megritkultak például a balatonparti Zimmer frei, és a határmenti Zahnartzt feliratok. A törvény hatálya alá január 1-ig nem tartozó nemzetközi cégek azonban eddig használhatták és használták is idegen nyelvű szlogenjeiket.

A szabályoknak való megfelelést a reklámok, üzletfeliratok tekintetében a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség, az egyéb közérdekű közlemények tekintetében pedig a helyi jegyző ellenőrzi. Vitatott szavak, kifejezések esetén a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása a döntő. A közigazgatási hivatalok csak január 6-ával kezdik a munkát, így egyelőre nem tudni, a törvény ellen vétőket azonnal megbüntetik-e vagy elsőre csak figyelmeztetik.