Idén sem lesz több víz a Balatonban

Vágólapra másolva!
Öt centiméteres vízmagasság választja el jelenleg a Balatont az áprilisra meghatározott kritikus szinttől. Ez azt jelenti, hogy ha 5 centimétert apadna a szint, a vízügynek be kellene avatkozni a tó feltöltésével vagy leengedésével - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben mindössze 30 centiméteres vízszintet mutatott a siófoki vízmérce, tegnap már 75 centis vízmélységet mértek, négy hónap alatt tehát több mint 40 centiméternyit emelkedett a vízmagasság. Az örvendetes javulás - Kalmár Györgyné, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértője szerint - elsősorban az idei csapadéktöbbletnek köszönhető: 2002-ben 89, tavaly 88 milliméernyi csapadék hullott a tó térségében a január-áprilisi időszakban, az idei mennyiség viszont meghaladta a 252 millimétert. A Velencei-tónál a tavaly decemberi 91 centiméter helyett tegnap már 125 centimétert mértek.

Szakértők szerint ugyanakkor mindkét tavat továbbra is komolyan fenyegeti a vízhiány. A Balaton áprilisi szabályozási szintje 70, illetve 110 centiméter, ami azt jelenti, hogy ha a vízszint 70 centiméternél kisebb, illetve 110 centiméternél nagyobb, akkor a vízügynek lehetőség szerint be kell avatkoznia a tó feltöltésével vagy leengedésével. Jelenleg tehát csupán öt centiméter választ el attól a vízszinttől, ami ebben a hónapban kritikusan kevésnek számítana. Ráadásul a Balaton vízszintje sok év átlagában április-májusban a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy a tóban ezen a nyáron sem lesz több víz, mint tavaly - írja a Népszabadság.

Még rosszabb a helyzet a Velencei-tónál, ahol egyelőre még a tavaly áprilisinál is tíz centiméterrel alacsonyabb a vízszint. A Velencei-tó áprilisi szabályozási szintje 130 és 170 centiméter, a jelenlegi vízmennyiség tehát öt centiméterrel alacsonyabb a kritikus alsó küszöbnél is.