Vágólapra másolva!
A Kurt Lewin Alapítvány neofasiszta, irredenta és antiszemita írásokból készített egy kiadványt az uniós csatlakozás alkalmából. Ezzel akarják felhívni a figyelmet a szélsőséges eszmék terjedésére.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Kurt Lewin Alapítvány egy sokkoló, neofasiszta hangulatú sajtótájékoztatóval készül az uniós csatlakozásra. Ennek keretében bemutatják kiadványukat, amelyben szerepelnek az utóbbi hónapokban Magyarországon újságokban megjelent szélsőséges hangvételű cikkek, emellett az interneten vagy e-mailben terjesztett neonáci vagy más gyűlölködő hangvételű írások.

Ligeti György, a Kurt Lewin Alapítvány kutatója szerint az alapítvány által elkészített gúnyrajzzal az a céljuk, hogy az emberek nagy többségét - akik nem tartoznak a szélsőséges csoportokhoz - megpróbálják elérni és felhívni a figyelmüket a gyűlölködés, a szélsőséges eszmék veszélyeire.

Az alapítvány munkatársai által készített összeállításba bekerült egy olyan írás is, amelyet a kunszentmiklósi önkormányzat lapjában tettek közzé idén januárban. A cikkben többek között az olvasható, hogy "Magyarország részben megszállt ország. Mert jelenlegi határain túl, a szélrózsa minden irányában magyarok milliói élnek a saját földjükön olyan országok idegen megszállása alatt, melyek nem is léteztek akkor, amikor az a föld már réges-régen Magyarország volt. Minden magyar állampolgárra jut a határaink körül 1700 négyszögöl olyan föld, ami ma nem Magyarország, de ahol szintén magyarok élnek."

Egy olyan, idén januárban e-mailben keringő rasszista, a romákon gúnyolódó kérdőív is szerepel a kiadványban, amelyet az alapítványnak is elküldtek többen. A "jelentkezési lap" a cigányokat műveletlen, gyakorlatilag értelmi fogyatékos embereknek tekinti. Többek között azt írják: "a jelentkezési lapot elegendő nyomtatott nagybetűkkel kitölteni, amennyiben ez sikerül. Ahol megjelölés szükséges, tegye aláírását (+) a négyzetbe. Fénykép nem szükséges, mind egyformák."

Ezen kívül több más, például az élettér-elméletről szóló tudományos hangvételű értekezés vagy irredenta vers is helyet kapott a kiadványban. Ligeti György arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a kiadvánnyal éppen a szélsőséges eszméknek csinálnak hírverést, azt mondta: hallgatni a legrosszabb. Ha már léteznek ilyen kiadványok, gondolatok, arra fel kell hívni a figyelmet, mert talán néhány, eddig a kérdés iránt közömbös embert sikerül a gyűlölködés, a szélsőséges eszmék veszélyeiről meggyőzni - mondta Ligeti.