Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

A kulturált borivást népszerűsítenék a képviselők

Vágólapra másolva!
A négy parlamenti párt közös indítványt nyújtott be egy borügyekkel kapcsolatos eseti bizottság felállítására, amelynek célja többek között a kulturált borivás népszerűsítése. A bizottságban minden frakciónak egy-egy szavazata lenne.
Vágólapra másolva!

A négypárti javaslat szerint az eseti bizottságnak támogatnia kell a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, a borturizmus fejlesztését. A testületnek figyelemmel kell kísérnie a szőlőtermesztést és bortermelést érintő jogszabályokat, az EU-s szabályok változásait és támogatnia a magyar termelők érdekeit, a hazai borok külföldre jutását.

A képviselők azzal indokolták indítványukat, hogy az ország EU-s csatlakozása új kihívást jelent a szőlő- és bortermelésnek, amely termelési, vidékfejlesztési, foglalkoztatáspolitikai és turisztikai szempontból egyaránt kiemelten fontos a parlament számára.

Ebben a ciklusban (akárcsak az előzőekben), csupán elvétve fordult elő, hogy valamennyi parlamenti párt közösen nyújtott volna be javaslatot az Országgyűlésnek. Ilyen volt például a nemzeti lovasprogramot előkészítő eseti bizottság, amely a lótenyésztés és a lovassportok helyzetének javítására állította fel a parlament. Ezen kívül öt törvénymódosítás esetén fordult ez elő: a vám- és pénzügyőrségről szóló törvénymódosítás, a regisztrációs adóval kapcsolatos változtatás (az MDF-es és a fideszes képviselő később visszavonta az aláírását), az illetékekről szóló törvény, valamint a pártok működésével és a pártalapítványokkal kapcsolatos javaslat sorolható ide.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről