Június 1-től drágulnak a gyógyászati segédeszközökAz Egészségügyi Minisztérium szerint tartható lesz az ez évre tervezett gyógyászati segédeszköz-kassza költségvetése, ugyanis a segédeszközöket gyártó és forgalmazó szakmai szövetségek elfogadták a tárca vezetőjének egyszeri, 6 százalékos áremelésére vonatkozó ajánlatát.

A megegyezésnek köszönhetően biztosított a betegek és a rászorulók folyamatos ellátása, ugyanis a 22 milliárd forintos éves költségvetési keretet az egészségbiztosító így nem fogja túllépni. A 6 százalékos áremelés, és az ugyanilyen mértékű támogatás az ez év június 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra vonatkozik, tehát éves szinten mindössze három százalékot jelent. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a változás a gyógyászati segédeszközökre, azok kiegészítőire, tartozékaira, valamint javítására terjed ki. Ez az áremelkedés messze alacsonyabb az előző évekénél.
A megegyezés értelmében a napokban megkezdődik az Egészségügyi Minisztériumban a részletes támogatási jegyzék kidolgozása, majd közzététele. Az új támogatási összegeket és árakat tartalmazó rendelet június 1-jén lép majd hatályba. A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó szakmai szövetségek kérik a minisztériumot, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár bevonásával kezdjék meg az egyeztetéseket. A Magyar Optikus Ipartestület és az Országos Fogtechnikus Ipartestület azonban saját maga szeretné megszabni az árait, de a támogatás mértékét ez esetben is az Egészségügyi Minisztérium határozza meg.

(MTI)

Ajánló: