Mivel Áder János házelnök valószínűleg visszalép Kövér László javára, így a titkosszolgálati miniszter lehet az egyetlen pártelnökjelölt a Fidesz január 29-i rendkívüli kongresszusán. Kövér László környezetéből származó információink szerint a miniszter elfogadta a jelölést. Kövér megválasztása esetén valószínűleg lemond kormányzati tisztségéről.

A Népszava értesülései szerint az elmúlt napokban a Fidesz-MPP vezetői megfogalmazták igényüket: célszerű lenne, ha a január 29-i rendkívüli kongreszszuson csupán egyetlen jelölt lenne a pártelnöki posztra. Amennyiben a küldöttek a pártelnöki és a miniszterelnöki poszt szétválasztása mellett döntenek, úgy Orbán Viktor kormányfő legesélyesebb utóda a Fidesz alelnöke, Kövér László tárca nélküli miniszter.

Kövéren kívül Orbán lehetséges utódaként beszélt még a párt ügyvezető alelnökéről, Áder János házelnökről is, Szájer József frakcióvezetőt pedig arra kérte, ne fogadja el a jelölést az elnöki tisztségre, vezesse a továbbiakban is a képviselőcsoportot. Áder tehát hivatalosan is jelölt, a Fidesz vezetői közül azonban többen úgy ítélik meg, hogy a házelnök a kongresszuson vagy már előtte visszalép Kövér László javára.

Kövér László környezetéből származó információink szerint a miniszter elfogadta a jelölést a pártelnöki tisztségre. A Fidesz képviselői biztosra veszik, hogy Kövér lemond a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteri posztról, ha megválasztják pártelnöknek.

A miniszterelnöki és pártelnöki funkció szétválasztásáról a Fidesz-MPP soron kívüli, január 29-re összehívott budapesti kongresszusa dönt, és ha a két poszt szétválasztásáról határoznak, megválasztják az elnököt is. A párt alapszabálya szerint a küldöttek a kongresszuson is állíthatnak elnökjelöltet. Az új elnök hivatalba lépésével lejár a mandátuma a jelenlegi elnöki kabinetnek.

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban egy háttérbeszélgetésen azt mondta: a Fidesz elnöksége a posztok szétválasztásáról fél éve tárgyalt először. Az egy hónapja nyilvánosságra került tervezetet megvitatta azóta a parlamenti frakció és a párt országos választmánya is.

(Népszava)

Ajánló: