Megkezdődött a gennyes agyhártyagyulladás ellenszerének törzskönyvezése

A szert az ártalmatlansági vizsgálat után egy évre lehet engedélyeztetni. A vakcinák határidő nélküli forgalmazásához elengedhetetlen törzskönyvezési eljárást soron kívül lefolytatja az epidemiológiai központ, de az több hónapig is el fog tartani.

Három külföldi gyógyszergyártó cég nyújtotta be az Országos Epidemiológiai Központhoz kedden azokat a dokumentumokat, amelyek alapján megkezdődhet a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C-baktérium elleni oltóanyag ideiglenes magyarországi forgalmazásához, illetve törzskönyvezéséhez szükséges eljárás - közölte Melles Márta főigazgató-helyettes.

Elmondta: ahhoz, hogy a külföldön már törzskönyvezett oltóanyagok rövid időn belül Magyarországon is a patikákba kerülhessenek, az epidemiológiai központ munkatársainak úgynevezett ártalmatlansági vizsgálatot kell lefolytatniuk. Ha az eredmények megfelelőek, a szerek forgalmazására egy évre szóló engedélyt adhat ki az országos tiszti-főorvos.

Melles Márta reményét fejezte ki, hogy a gyártók dokumentumainak szükséges átvizsgálását és az oltóanyagok laboratóriumi ellenőrzését egy hét alatt befejezik. Hozzáfűzte: a vakcinák határidő nélküli forgalmazásához elengedhetetlen törzskönyvezési eljárást szintén soron kívül lefolytatja az epidemiológiai központ, de a munkához így is több hónapra lesz szükség.

A főigazgató-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszergyártók azért nem kérték korábban az oltóanyag törzskönyvezését, mert a meningococcus C-baktérium következtében Magyarországon mindeddig nem fertőződött meg senki.

(MTI)

Korábban: