Tízmilliós tandíjkiegészítést követelnek az egyetemektől

Nem ellenőrizte megfelelően a felsőoktatási intézmények tandíj-kompenzációval kapcsolatos adatszolgáltatását az oktatási tárca, derült ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéséből. Így egyes intézmény jogtalanul kapott több tízmillió forinttal nagyobb tandíj-kiegészítést.

Nem ellenőrizte megfelelően az egyetemek és főiskolák által közölt adatokat, hanem automatikusan folyósította a tandíj-kiegészítéseket az Oktatási Minisztérium - áll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentésében. A Kehi nemrégiben átfogó vizsgálatot végzett a felsőoktatási intézmények tandíj-kompenzációjával kapcsolatban. (A kompenzáció alapjául szolgáló adatok többek között az összeg nagyságát meghatározó hallgatói létszámra vonatkoztak.) Ezzel az egyes intézményeknek több tízmillió forinttal nagyobb összeget utaltak ki a megengedettnél.

A kormány a tandíjmentesség okozta kieső bevételek kompenzációjára 6 milliárd forintot különített el.

- A tandíj eltörlését követően a szaktárca felszólította az egyetemeket és főiskolákat: mérjék fel, hogy az intézkedés mekkora kiesést okoz költségvetésükben - reagált a Kehi-vizsgálat megállapítására Szövényi Zsolt, az OM főosztályvezető-helyettese. Az intézmények 1998 nyarán elvégezték az adatgyűjtést, s összességében 4 milliárd forintot igényeltek az állami büdzséből tandíj-kiegészítésre. (Végül átlagos tandíj-kompenzációként - 98 szeptemberétől - a teljes intézményhálózat 3,2 milliárdot kapott meg a kért összegből.)

A felsőoktatási intézmények vezetői aláírásukkal igazolták, hogy a felmérés során hiteles adatokat közöltek - mondta Szövényi Zsolt, s ezzel felelősséget vállaltak az információk pontosságáért. A vizsgálat egyébként az intézmények döntő többségénél rendben is találta az igényléseket.

A Népszava információi szerint a Kehi-ellenőrzés két, azóta integrálódott intézmény - a Magyar Testnevelési Egyetem (MTF), valamint a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola - esetében állapított meg pontatlan adatközlést.

- Eltérően értelmeztük az adatszolgáltatással kapcsolatos szabályokat, mint a Kehi szakértői. Ez az oka a most kialakult helyzetnek. Így 20 millió forintot követelnek vissza tőlünk a két évvel ezelőtti tandíj-kiegészítés összegéből - mondta Tihanyi József, az MTF dékána. (A testnevelési egyetem összesen 50 millió forintot kapott.) Tihanyi József kijelentette: az intézmény jelentősen alulfinanszírozott, így ha akarnák sem tudnák visszafizetni a pénzt. (A kereskedelmi főiskola esetében szintén több tízmillió forint túlfizetést állapított meg a Kehi.) A minisztérium - bár álláspontja szerint sem történt törvénysértés - az érintett intézményeknél vizsgálatot indít a helyzet tisztázása érdekében.

(Népszava)