Az Igazságügyi Minisztérium szerint Magyarország nemzetközi megítélését is ronthatja a zámolyi romák közleménye, amely szerint a magyar kormány nem tudja és nem is akarja megakadályozni a romák üldöztetését. Az igazságügyi tárca szerint nem üldözik az országban a romákat, a kormány milliárdokat fordít támogatásukra.

Az Igazságügyi Minisztérium sajnálatosnak tartja, hogy a zámolyi roma családok a hazai fórumok helyett a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, számos valótlan tényállítást tartalmazó panaszukkal - közölte Hende Csaba, az igazságügyi tárca politikai államtitkára.

"Az Igazságügyi Minisztérium visszautasítja a zámolyi romák beadványának azon megalapozatlan, Magyarország nemzetközi megítélésének rontására is alkalmas állítását, amely szerint a magyar kormány nem tudja és nem is akarja megakadályozni a romák üldöztetését" – közölte a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt felügyelő igazságügyi tárca államtitkára.

Hende Csaba szerint ebben az évben az állami költségvetésben nevesített, roma célú kiadások 7,2 milliárd forintot tesznek ki. Ezenfelül a hazai romák állampolgári jogon további sok milliárd forintra rugó támogatást élveznek.

A tárca tervei szerint a hosszú távú romastratégia még ez év szeptemberében a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül, amely - Európában egyedülálló módon - határozatot alkothat a romakérdés több évtizedes feladatot jelentő megoldásának fő irányairól.

(MTI)