Az Országos Cigány Önkormányzat jelenleg nem támogatja a kormány hamarosan parlament elé kerülő hosszú távú cigányprogramját. A romák előbb egy antidiszkriminációs törvény kidolgozását, a kormány középtávú roma programjának elkülönített finanszírozását és a programok végrehajtásának ellenőrzését kérik.

A kormány 7,2 milliárd forintot költ az idén a cigányság helyzetének javítására - jelentette ki Fónagy János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az Európa Tanács (ET) Cigányügyi Bizottságának keddi közmeghallgatásán. Az államtitkár szerint ez az összeg a magyar gazdaság teljesítőképességéhez képest jelentős. Ebből a pénzből folyik a romák helyzetének javítását célzó középtávú kormányprogram finanszírozása is.

Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke reagálásában kétségbe vonta, hogy az összes pénz a romákra fordítódik. Az elnök szerint etnikai ellentétek szítására alkalmasak a milliárdokról szóló kormányzati bejelentések. A cigányság helyzetének javítását célzó kormányprogram végrehajtása döcögve halad. Állította: a jelenlegi helyzetben a romák félrevezetését szolgálja a hamarosan parlament elé kerülő hosszú távú kormányzati elképzelés. Ennek támogatását az OCÖ elnöke a középtávú program elkülönített finanszírozásához, a végrehajtás ellenőrzéséhez és egy antidiszkriminációs törvény kidolgozásához kötötte.

Josephin Verspaghet, az ET Bizottság vezetője támogatta a megkülönböztetés tilalmáról szóló törvény megalkotását.

Krasznai József, a zámolyiak szószólója arról tájékoztatta a Népszavát, hogy lakossági fórumot szervez Ózdon. A roma vezető a helyi cigányok életkörülményeiről, lakáshelyzetéről, télre való felkészüléséről szeretne informálódni. Közölte: ha Ózdon találkozik olyan romákkal, akik külföldre kívánnak emigrálni, segítséget nyújt majd nekik ehhez. A Fejér Megyei Bíróságon ma a tanúk meghallgatásával folytatódik a zámolyi gyilkosság tárgyalása.

Puporka Lajos

(Népszava)