Sándor István volt KBI-főnyomozó hétfőn nyilvánosságra hozott vallomásában politikusokat, pártokhoz közel álló üzletembereket, rendőröket vádolt meg. Az érintettek tagadják a Papa állításait. Tóth Béla vállalkozó személyiségi jogi pert is indít Sándor ellen.

Olvassa el Sándor István vallomását!

Sándor István az olajbizottság tagjainak kérdéseire válaszolva többször megerősítette: "Kisbandi környezetében Csintalan Sándor neve nap mint nap felmerült." Lakatos Andrást, Kisbandit, aki az alvilág pénztárnoka hírében állt, Miamiban tartóztatták le nyáron, és azóta sem adták ki Magyarországnak. Lakatost 40 millió forint kárt okozó, 445 rendbeli csalásért körözik. Csintalan Sándor MSZP-s politikus nevét Nógrádi Zsolt, az olajbizottság korábbi tanúja is megemlítette vallomásában az olajosokkal kapcsolatban álló politikusok között. Csintalan hétfőn közölte: kedden kéri bizottsági meghallgatását, hogy válaszolhasson a képviselők vele kapcsolatos kérdéseire. Kedden ez még nem történt meg, Csintalan az [origo]-nak ekkor azt mondta: szóban már többször jelezte kérését, de írásban lehet, hogy csak szerdán kerül erre sor. Csintalan a konkrét vádakra sem hétfőn, sem kedden nem volt hajlandó reagálni. Kijelentette: majd az olajbizottság előtt "kitálal".

Sándor Tóth Béláról is beszélt. "...ezeknek a felderítéseknek a során egy csomó olajos mellett bizonyos politikai tényezők is felszínre kerültek. Nem lehet elhallgatni, akármennyire is fáj a kormánynak, kérem szépen, volt egy úgynevezett Monon Kft., amely nagyon nagy olajforgalmat, törvénytelen olajforgalmat bonyolított le, amelynek a tulajdonosa egy Tóth Béla nevezetű személy volt, aki akkor is és jelenleg is a Fidesznek bizonyos fontos embereként jelenült meg. Ugyan ezt ő maga sem titkolta, tehát többször megfenyegetett bennünket azzal, hogy ha a Fidesz győz, akkor el leszünk taposva. Megtörtént. Tehát nem tévedett az illető" - áll a vallomásról készült jegyzőkönyvben. Sándor szerint a Monon gyártotta a fiktív számlákat. Az Energollal és a Conti Carral is kapcsolatba hozott Monon Kft. egymilliárdos adócsalási ügyében Tóthot - aki a Fidesz 1994-es kampányának volt a fő szervezője - 1998 júliusa óta gyanúsítják. Ugyanakkor Tóth korábban kijelentette: ő nem tulajdonosa a Monon Kft.-nek, csupán hitelt adott nekik.

Bárándy György, Tóth jogi képviselője az [origo]-nak azt mondta: Tóth személyiségi jogok megsértése miatt polgári pert indít Sándor ellen. "Birtokunkban van a cégjegyzék, amely bizonyítja, hogy Tóth Béla nem volt a Monon Kft. tulajdonosa" - közölte az ügyvéd. "Hitelt viszont adhatott a cégnek, én erről nem tudok, de elképzelhető. Ez is azt bizonyítaná, hogy nem volt a tulajdonosa, hiszen az ember nem szokott magának hitelt adni" - tette hozzá.

Sándor István a bombagyáros Dietmar Clodóról is beszélt. Parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott Clodo egyik kijelentésével, miszerint Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitánnyal is kapcsolatban állt. A bizottság végül tisztázta Pintért a vádak alól. Sándor vallomásában azonban az áll: Clodo bűntársa, Leonid Kolcsinszki kihallgatásán egyszer azt mondta: valamit nem szeretne jegyzőkönyvbe mondani. A vallomást azonban videóra is rögzítették, így megörökítették, amikor a férfi azt mondta: "Én Pintér tábornoknak több megbízást hajtottam végre." Később azonban mindenki hallgatott erről a videofelvételről - állítja Sándor. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója hétfőn tagadta, hogy Kolcsinszki vallomásában azt állítaná: hogy Pintér Sándor akkori országos rendőr-főkapitánynak megbízásokat teljesített.

A jegyzőkönyvben többször szerepel egy bizonyos Bódis József neve. Sándor azt mondta róla: egykor rendőr volt különböző beosztásokban, majd leszerelt, és civil pályára került. "Azt is tudtam róla, hogy az ORFK szervezett bűnözés elleni szolgálatánál tégla" - tette hozzá a rendőr alezredes. Később azonban Bódis az Ügyészségi Nyomozó Hivatal egyik nyomozója lett.
Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség sajtó- és tájékoztatási osztályának vezetője azt mondta az [origo]-nak: Sándor nem bűncselekményekről beszélt Bódissal kapcsolatban, hanem "elfogultsági problémái voltak". Bódis azonban július óta nem vesz részt az eljárásban. Azzal a váddal kapcsolatban, hogy Bódis, aki jelenleg is az Ügyészségi Nyomozó Hivatal nyomozója, "tégla" volt, Horányi azt mondta: "Ez jelenleg csak egy ellenőrizetlen, egyszemélyes kijelentés, csak egy gyanúsítás." Megismételte azonban Polt Péter legfőbb ügyész egy korábbi kijelentését, miszerint ha konkrét adat merülne fel azzal kapcsolatban, hogy az ügyészségtől bárki esetleg bűncselekményt követett el, haladéktalanul kivizsgálnák az ügyet.

Sándor Pallag László kérdésére válaszolva azt is mondta, hogy a rendőrségi és önkormányzati alapítványokat "mind az alvilág pénzelte". Pallag ehhez hozzátette: tudomása szerint 20 éjszakai klub pénzeli a belvárosi közalapítványt. Sándor szerint a éjszakai klubok mögött is a Conti Car állt. Pallag azt is mondta, hogy a bizottság anyagai között szerepel egy olyan kazetta, amelyen az V. kerületi őrsparancsnok veszekszik az egyik night klub vezetőjével valamilyen védelmi pénzek kapcsán. Az említett rendőr azóta is ebben a beosztásban van - tette hozzá Pallag. Sándor ehhez csak annyit tett hozzá: ugyanez elmondható a többi belvárosi őrsről is.
Horányi ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: nem tud ilyen esetről. A rendőrségen belüli visszaéléseket az Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálná ki.

Sándor Kátai Elek alezredest is megvádolta. Azt mondta: Kátai, aki akkor a BRFK életvédelmi osztályán dolgozott, egy kecskeméti akcióról minden információt kiadott a Conti Car-csoportnak. Hozzátette: később ezt a rendőrség belső elhárítása be is bizonyította. Kátai, aki azóta az ORFK-n dolgozik, az [origo]-nak nyilatkozva elismerte, hogy a belső elhárítás vizsgálatot folytatott vele szemben. Az ügyet azonban titkosították, ezért arról nem mondott részleteket. Csupán annyit közölt: nem állapítottak meg bűncselekményt, ezért megszüntették ellene a nyomozást.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Az [origo]-n olvasható Sándor vallomásáról készült jegyzőkönyv szövege is. (2000. november 13.)