Ligetvári Ferenc hamarosan távozó környezetvédelmi miniszter szakmai fórumot tartott. Ezen több zöld csoport képviselője közölte: méltatlannak tartják Ligetvári távozását. A tanácskozás után többen a Parlament előtt tüntettek a miniszter felmentése ellen.

"Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy továbbra is számít munkámra a környezetvédelem területén" - mondta Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a minisztériumban tartott szakmai fórumon. A tanácskozáson Ligetvári Ferenc arra kérte a környezet- és természetvédő csoportok képviselőit, legyenek bizalommal a leendő miniszter irányában.

Több zöld csoport tisztségviselője kifejezte: méltánytalannak, társadalmilag elfogadhatatlannak tartják Ligetvári felmentését. Megköszönték a miniszternek, hogy eredményes együttműködést alakított ki a zöldekkel. Reményüket fejezték ki, hogy a Ligetvárit megelőző Pepó Pál-féle korszak nem tér vissza a minisztériumba felmentését követően sem. Ezt a megjegyzést nagy tapssal fogadták a résztvevők.

A miniszter azt ígérte, hogy amennyiben környezetvédelmi feladatot kap, továbbra is fenntartja kapcsolatát a civil szervezetekkel.

A miniszter az ország környezetvédelmi teljesítményének uniós értékelésével kapcsolatban azt mondta: igazi eredmények eléréséhez kevés a milliárdokkal, a köbméterekkel, a határértékekkel foglalkozni. Az előbbre jutáshoz szükséges a társadalom környezeti igényességének javítása is.
Szerinte el kellene jutni oda, hogy a polgárokat elsősorban ne a szankciók tartsák vissza a környezetszennyezéstől, hanem a környezetük iránti igényességük.

A tanácskozást követően a zöld mozgalmak képviselői közül többen a Parlament előtt transzparensekkel tüntettek Ligetvári felmentése ellen, párhuzamot vonva a tiszta közélet és a tiszta környezet között. "Aki nem falaz, az repül!" - állt az egyik transzparensen, míg a másik táblán azt követelték: a környezetvédelmet ne rendeljék a politikai érdekek alá.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 16.)