A Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák levélben fordultak a francia menekültügyi hivatalhoz (OFPRA), hogy a csoport minden tagjának adják meg a menedékjogot. A romák Hegedűs Lóránt MIÉP-es képviselő szélsőséges kirohanása miatt fordultak a hivatalhoz.

A zámolyi romák ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-es országgyűlési képviselő március 27-i felszólalása kapcsán - amelyben többek között azt a negyven "ultraliberális értelmiségit" bírálta, akik "egy csákvári magyar fiatalembert halálra rugdosó csoport befogadásáért nyilvánítottak köszönetet" a francia nemzetnek és a miniszterelnöknek - küldték el levelüket és a felszólalás francia fordítását a menekültügyi hivatalhoz.

Krasznai József, a zámolyi romák jelenleg Magyarországon tartózkodó szóvivője elmondta: a levélben azzal indokolják kérelmüket, hogy - mivel a kormány nevében választ adó Hende Csaba államtitkár nem utasította vissza a felszólalásban elhangzottakat, és attól a kormány egyetlen tagja sem határolódott el - a magyar kormány egyetért Hegedűs Lóránt felszólalásával, és így életveszélyben lennének a zámolyi romák hazajövetelük esetén.

Krasznai József elmondta azt is, hogy Monostory Attilát, a zámolyi romák faházainál 1999 augusztusában életét vesztett csákvári fiatalember családjának jogi képviselőjét feljelentik az ügyvédi kamaránál. Kifejtette: az ügyvéd több olyan levelet küldött el az Európa Tanácsnak, az Európa Parlamentnek és most legutóbb a strasbourgi polgármesternek is, amelyben minden zámolyi kint tartózkodót gyilkosnak nevez, annak ellenére, hogy mind ez idáig még az sem nyert bizonyítást, hogy gyilkosság történt volna.

(MTI)

Ajánló: