Farkas Flórián egy bizalmas, csak a Lungo Drom számára készült közvélemény-kutatásra hivatkozott, amikor a Fidesszel kötendő választási együttműködési megállapodás előkészületeit megindokolta. Eszerint a romák a jobboldalt részesítik előnyben. Közben több roma szervezet bírálta a Lungo Drom-Fidesz-megállapodást.

Az után, hogy a Fidesz és a Lungo Drom kilátásba helyezte még ez évi aláírását kettejük választási együttműködési megállapodásának, az országos cigány szervezet elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: a Lungo Drom részéről a nyolcszáz alapszervezetben végzett belső közvélemény-kutatás alapozta meg a döntést. Farkas Flórián azt mondta, a hivatkozott közvélemény-kutatás a roma szavazók politikai aktivitására kérdezett rá. A válaszolók tehát saját politikai irányultságukat jelölték meg a kérdőíveken, közülük akadt, aki a baloldalt, de többen a jobboldalt preferálták. Sokan konkrét pártokat is megjelöltek. Farkas Flórián ezen adatok alapján következtetett arra, hogy a cigányság elsősorban a jobboldalt és a polgárosodást részesíti előnyben. Hozzátette, ezek az adatok bizalmasok, csak szervezetük rendelkezik velük. Mint mondta, természetesen a kormánnyal való sikeres, hároméves együttműködés is hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesszel kezdjenek tárgyalni a választási szövetségről.

Farkas Jenő, a budapesti VII. kerületi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke sem tud az említett közvélemény-kutatásról. Elmondta, hogy a helyi romák fölháborodtak a tervezett Lungo Drom-Fidesz-megállapodáson, mert Farkas Flórián az egész cigányság nevében beszélt. Farkas Jenő szerint Farkas Flórián soha nem állt ki a cigányság érdekeiért, ezért nem értenek egyet a választási megállapodással. Úgy fogalmazott, hogy a cigányság legalább hetven százaléka nem ért egyet a Lungo Drom és a Fidesz szövetkezésével. Véleménye szerint a romák többsége a baloldalt támogatja majd. A Fidesz-kormány ugyanis nem teremtett új munkahelyeket, ami a cigányság szempontjából a legfontosabb volna, tette hozzá. Lapunknak nyilatkozva korábban hasonló véleményt fogalmaztak meg más cigány szervezetek vezetői is, akik szerint a Fidesz nem tett semmit a romákért az utóbbi három évben. Így nyilatkozott Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is.

Korábban:

Cigányellenességgel vádolja a roma párt a Lungo Dromot