A Szent János Kórház alkalmasabb lett volna égési centrumnak, mint a Bethesda Kórház, ahol a centrum kialakítása 100 millió forintjába kerül a szaktárcának - mondta Szolnoki Andrea. A főpolgármester-helyettes szerint Mikola István nem vette figyelembe a szakmai múltat és az intézmények technikai és személyi feltételeit.

Megint százmillió forintot dobott ki a kormány egy helytelen döntésével az adófizetők pénzéből - fogalmazott Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes az egészségügyi miniszter égési centrumok kialakításával kapcsolatos döntését bírálva.

Szolnoki Andrea mindezt a fővárosi Szent János Kórház gyermeksebészeti osztályának s azon belül az égési részlegnek a megtekintése után közölte. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a Szent János Kórház évtizedek óta fogadja az égési sérült gyerekeket az egész országból. Szavai szerint Mikola István a közelmúltban mégis a Bethesda Kórházat jelölte ki országos gyermek égési centrumként, amit egyes esetekkel indokolt. A centrum kialakítása a kórházban 100 millió forintba kerül, melyet a szaktárca biztosít.

Szolnoki Andrea elmondta: a fővárosi önkormányzat Szent János Kórházának gyermeksebészeti osztálya átalakítás nélkül is alkalmas a központi feladat ellátására. Az osztály profiljában, az általános gyermeksebészet mellett, évtizedek óta kiemelten szerepel az égési sérültek ellátása. Rámutatott: a központ kialakításának mind a technikai, mind a személyi feltételei megvannak a XII. kerületi kórházban. Rendelkeznek homokágyakkal, légágyakkal és két korszerű légkondicionált műtővel, ezenkívül nyolc tapasztalt szakorvos fogadja a betegeket.

A főpolgármester-helyettes úgy véli: Mikola István kizárólag pártpolitikai okok miatt döntött a református kórház mellett, ahol mind a technikai, mind a szakmai feltételek és hagyományok messze elmaradnak a Szent János Kórházéitól. Szolnoki hozzátette: a 100 millió forintnak máshol lenne a helye, hiszen a miniszter úgy jelölte ki a szegedi és a pécsi egyetem klinikáit gyermek égési alközpontoknak, hogy ehhez semmilyen anyagi forrást nem biztosított.

A főpolgármester-helyettes azt is kifogásolta, hogy a szakminiszter egyetlen intézményt sem nevezett meg, ahol országos felnőtt égési centrumot lehetne létrehozni.

A Szent János Kórház orvos-igazgatója ismertette annak a belső vizsgálatnak az eredményét, amely azt próbálta kideríteni, hogy a tavalyi évben a kórház miért nem tudott fogadni két esetben sem súlyosan égési sérült gyerekeket. Tóth János elmondta: ennek kizárólag személyi okai voltak. Mindkét esetben intenzív szakasszisztensből volt kevés az osztályon. A vizsgálat kizárólag szervezési hiányosságokat állapított meg, ezért csak elmarasztalás történt a kórházban.

Korábban:

Vidéki égési központok minisztériumi pénz nélkül

Mikola: Nem kértek pénzt a vidéki égési központok

Fórum:

Nem sürgős az egészségügy megmentése?

Ajánlat:

Egészségügyi Minisztérium