Mendreczkyre is kiterjesztenék a nyomozást

Az SZDSZ indokoltnak látja, hogy a hatóságok ne csak Szabó László Zsolt volt tévéelnök tevékenységét vizsgálják, hanem az őt követő Mendreczky Károlyét is. Pető Iván szabad demokrata ügyvivő közölte: Mendreczky több tízmilliós kárt okozott azzal, hogy röviddel a választások előtt 15 vezető szerződését módosította, majd távozni engedte őket őket közös felmondással.

Mendreczky Károly, az MTV lemondott elnöke röviddel a választások után a köztévé 15 munkatársának szerződését módosította, majd őket közös megegyezéssel távozni engedte: a volt elnök ezzel több tízmillió forintos kárt okozott a Magyar Televíziónak - jelentette ki Pető Iván, majd hozzátette: Mendreczky Károly a közszolgálati állásokat lényegében átminősítette politikai állásokká, és ezzel miközben listázta az MTV előző kormányt szolgáló főbb politikai munkatársait, durván rombolta a közszolgálati ethosz kialakulásának esélyeit. 

A módosított szerződésekkel az érintettek vállalták a "foglalkoztatási tilalmat", bár szerinte nem fenyegette őket az a veszély, hogy más televíziók alkalmazásába kerülnek. A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint Csermely Péter - aki "televíziós múlt nélkül lett 1999-ben az MTV hírigazgatója" - távozása a választások után módosított szerződése alapján 23 millió forintba került.

A dokumentum szerint Varjú Frigyes, a Ma Reggel című műsor főszerkesztője szintén kétszeres, 18 millió forintos végkielégítést kapott. Gulyás István, a Fidesz-kurzus embereként lett az MTV munkatársa, a májusban végrehajtott szerződés-módosítás eredményeként, Mendreczkynek köszönhetően ő is kétszeres végkielégítéssel távozhatott - áll a dokumentumban. Az iratban kitérnek arra, hogy Rér Éva - akit korkedvezményes nyugdíjból vettek vissza kulturális igazgatónak - 20 millió forintos végkielégítést kapott. Mendreczky Károly a köztelevízió számára hátrányosan módosította a munkaszerződéseket, majd ezután közös megegyezéssel engedte el a szereződő feleket - olvasható a kiosztott dokumentumban.

Az iratból kiderül, hogy "az Orbán Viktorral szoros kapcsolatban álló Vitézy László" két cégének, a Profilmnek és a Filmexnek 1,2 milliárd forintot fizetett ki a köztévé. Kitérnek arra, hogy "Orbán Viktor személyes operatőrjének, Káel Csabának és személyes reklámszakemberének, Wermer Andrásnak az érdekeltségébe tartozó" Ezüsthajó Kft.-nek 1,4 milliárd forintot fizetett ki Szabó László Zsolt és Mendreczky Károly 1999 óta.

Érthetetlen, hogy miért nem kapcsolódnak össze a Wermer-birodalom különböző ágaiban indított nyomozások - közölte Pető Iván, hozzátéve: ugyanaz a cégbirodalom, vagyis Orbán Viktornak ugyanaz "a bizalmi embere" áll a Millenáris, az Országimázs Központ, a Magyar Televízió milliárdos közpénzvesztési ügyei mögött. A szabad demokrata ügyvivő elmondta: az SZDSZ adott esetben hajlandó formális feljelentést is tenni, de mint mondta, az ügyészségnek hivatalból, pusztán sajtójelentések alapján is kötelessége volna lépni. 

Az SZDSZ elvárja a közmédiumok vezetőitől, hogy a jövőben az intézményeket a közszolgálatiságot valóban garantálni képes szakemberek fémjelezzék - tette hozzá a politikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK