Egymásnak estek a béketüntetők

A budapesti béketüntetésen egymásnak estek a jobboldali és baloldali tüntetők. Több mint tízezer ember vonult végig az Andrássy úton az iraki háború ellen tiltakozva, de a Hősök teréről hamar szétszéledt a dulakodás miatt csalódott tömeg. Bródy János elénekelte a Micimackót, de közben hógolyóval dobálták.
Forrás: ORIGO
Sok szervezet sokfélét akart

A Civilek a Békéért 120 civil szervezet nevében szervezett felvonulást, hogy így tiltakozzanak az Irak ellen tervezett háború miatt. A tüntetés annak a nemzetközi akciósorozatnak a része volt, mely az Európai Szociális Fórum felhívására a világ 500 nagyvárosában vezetett tömegdemonstrációkhoz. A budapesti menet eleve ellentmondásosan kezdődött: a rendőrség először megtiltotta a felvonulást, majd ugyanarra az útvonalra mégis engedélyezték a menetet.

A szervezők nagyon elégedettek voltak a tömeg létszámával, és nagyon csalódottak voltak a dulakodások, indulatos viták miatt. A szervezés kezdetekor alig néhány száz fő részvételére számítottak, ehhez képest szerintük 24 000-en, több független szemlélő szerint több mint tízezren vonultak fel,  különböző háború-ellenes transzparensekkel. A kiindulópontnak tervezett Liszt Ferenc tér kicsinek bizonyult, így az ottani programokat át kellett tenni a Hősök terére. A rendőrség aggódva a közlekedés akadályoztatásától, csak a szervizútra engedélyezte eredetileg a vonulást, de a tömeg az Andrássy út teljes szélességét elfoglalta.

A menet rendkívül vegyes volt. Az Andrássy úton élen haladtak a szélsőjobboldali tüntetők: egy részük a Vér és Becsület délelőtti felvonulásáról érkezett, többek között a torinói lepel fénymásolt képét tartó néni, a Forradalmi Nemzetőrség nevű szkinhed csapat tagjai, és egy Hitler-maskarába öltözött kamasz fiú is. Ők "Vesszen Medgyessy!" és "Aki magyar békét akar!" jelszavakat skandálva vonultak, és Izrael- illetve kormány-ellenes, sokszor trágár transzparenseket tartottak. Sokan viseltek közülük Nagymagyarország jelképeket is.

Tőlük ötven méterre lemaradva vonultak fel a Civilek a Békéért szövetség legkülönbözőbb támogatói. Környezetvédők (Rügyecskék, Magyarországi Zöld Párt stb.), antiglobalista szervezetek (Attac), pacifisták (Alba Kör), meleg emberi jogi szervezetek (Öt Kenyér Keresztény Egyesület például, mely a homoszexuálisok egyházi elfogadásáért küzd), Magyarországon élő Közel-keletiek (külön a szírek, irakiak és kurdok), és baloldali csoportok (Baloldali Front, a Munkáspárt ifjúsági tagozata), hogy csak néhányat soroljunk fel a színes kavalkádot alkotó szervezetek közül. Több ezren lehettek, akik szervezettől függetlenül vonultak.

Forrás: ORIGO
Tüntetők az Oktogonnál

A táblákon többek között "Medgyessy, menj a Bush-ba", "USA, neked mennyi tömegpusztító fegyvered van?" "Medgyessy elvt. szeretkezz ne háborúzz!" feliratok voltak olvashatók. Sokan viselték ruhájukon a pacifisták szimbólumát, a fehér szalagot.

A különböző irányzatok közti konfliktus először a Terror Háza előtt robbant ki. A Civilek a Békéért csoport aktivistái, akik baloldali szervezeteket képviselnek, megpróbálták elvenni a szélsőjobboldaliak egyik trágár, Medgyessy Péter miniszterelnököt gyalázó transzparensét. A sértett jobboldaliak ekkor a rendőrökhöz fordultak, hogy vegyék el a vörös-csillaggal vonuló szélsőbalosok tábláit, mert önkényuralmi jelképek van rajta. Két rendőr állt egy üvöltöző tömeg közepén, és láthatóan eszük ágában sem volt bármit is tenni. Erre a jobboldaliak "ávós pribékek!" skandálásba kezdtek, míg észre nem vették, hogy teljesen lemaradtak. Így került a jobbos kemény mag legelölről leghátulra.

A Hősök terén egy kis teherautó platójáról, nagyon gyenge hangosítással szóltak a szónokok, akik maguk sem hitték, hogy a teret megtölti a tömeg. A vita akkor robbant ki ismét, amikor Bródy János első felszólalóként örömét fejezte ki, hogy a kormány a sorkatonaság megszüntetése mellett döntött. Erre többen fújolni kezdtek, majd a Micimackót éneklő művészt hógolyóval dobálták a "hull a hó és hózik" refrén idején.

A következő felszólalók sem jártak sokkal jobban, az iraki ellenzék magyaroraszági képviselőjét például lehazaárulózták azok, akik Szaddám Huszein portréja alatt vonultak fel. Megint mások azonban azt követelték, hogy az iraki diktátort állítsák nemzetközi bíróság elé.

Forrás: ORIGO
Tüntetők a Hősök terén

Az alkalmi színpaddá alakított plató előtt hatalmas hótorlasz volt, melynek tetjén fotósok és transzparenst lóbálók tülekedtek, akiket a szervezők folyamatosan távozásra szólítottak fel, hogy a tömeg láthasson valamit a programokból. Amikor trianon-jelvényes fiatalok megpróbálták kirakni erre a buckára, a színpadot teljesen eltekarva az "MSZP = halálfej = SZDSZ = háború" plakátjukat, akkor kisebb verekedés tört ki. A szervezők többször könyörögtek, hogy "mindenki csak a szívében hordozza politikai nézeteit, és most csak a béke-vágyról szóló plakátokat rakjuk ki", még legalább kétszer egymásnak estek kormányellenes és kormánypárti béketüntetők. Mikor tarsolylemezes fiatalok nemezsapkában harmadszor próbálkoztak "Vesszen Medgyessy!" skandálással, sokan "Békét akarunk!" kiabálással akarták beléjük folytani a szót. De fasisztázástól az anyázásig és a kommunistázásig terjedtek a kis viták érvei, amit kis csoportokban, üvöltve folytatattak a különböző irányzathoz tartozók. Miközben a színpadon sokadszorra hangzott el, hogy milyen jó, hogy minden oldalról érkeztek emberek, összefogva a békéért.

A szónokok többször elmondták, a háború az amerikai olajlobbi, és azon belül is a Bush-család üzleti érdekeit szolgálja csupán. Többször hivatkoztak II. János Pál pápa békeimádságára is.

Forrás: ORIGO
Az egyik dulakodás kisebb verekedéssel végződött

A vitáktól a legtöbb tüntető megrettent, és az emberek többsége egyszerűen hazament. A mínusz két fokos hideg sem lehetett vonzó, de amikor fél ötkor a kedélyek csilllapítására népdalénekes lépett a színpadra, akkor már a tér fele üres volt, pedig az egész menet csak két órával korábban indult a Liszt Ferenc térről. A szónokokra egyre kevesebben figyeltek: kis csoportokban vitatkoztak a szélsőjobboldaliakkal ideges baloldaliak. A tüntetés utolsó szónokát, az Ave Maria-t is eléneklő Pitti Katalint már csak alig néhány százan figyelték

A tér színpadtól távolabbi oldalán rasztafrizurás, a nemzetközi antiglobalizációs tüntetéseken mindig jelen lévő, akrobatikus játékokkal szórakozó fiatalok doboltak, teljesen függetlenül minden eseménytől. Kis kört formáltak, és háttal álltak minden programnak és vitának. A tüntetés vége mégis róluk szólt: a színpadra dobosok és danchehall dj-k léptek, és zenéjükre lelkes táncba fogtak a színes ruhákba öltözött hippik. Mindeközben egy szakállas férfi János evangéliumára hivatkozva egy olyan népszavazást propagált minden szembejövőnek, amin 6 milliárd ember vesz részt, és a házassági eskü számít egy voksnak.

szöveg:
Magyari Péter

Fotó:
Barakonyi Szabolcs