Belső felmérés készült a rendőrségi korrupcióról

Minden tizedik rendőrnek van személyes tapasztalata a rendőrségi korrupcióról, 40 százalékuk szerint súlyos a probléma. Az ebből a szempontból legveszélyeztetettebb szolgálatok közé a közlekedési és a közrendvédelmit sorolják a rendőrök - derül ki az ORFK történetének első olyan belső felméréséből, amely során magukat a rendőröket kérdezték a rendőrségi korrupcióról. 

Első alkalommal készült belső felmérés az ORFK történetében arról, hogy a rendőrök mennyire tartják magukat megvesztegethetőnek - írja a Magyar Hírlap. A felmérés során név nélkül kérdeztek meg 1300 rendőrtől, hogy miként ítélik meg a rendőrségi korrupciót.

A vizsgálat szerint minden tizedik rendőrnek van személyes tapasztalata a korrupcióról, ebbe azok is beletartoznak, akiket meg akartak vesztegetni. A rendőrök harmada megbízható forrásból hallott a korrupcióról, közel fele azonban azt válaszolta, nincs személyes tapasztalata. A rendőröknek mindössze 12 százaléka nem hallott a korrupcióról.

A rendőrök 40 százaléka szerint súlyos probléma a belső korrupció. Az ebből a szempontból legveszélyeztetettebb szolgálat a közlekedési és a közrendvédelmi - a rendőrök szerint.

A megkérdezettek a megyei osztályvezetőket és igazgatókat gondolják a leginkább megvesztegethetőnek. A vizsgálat eredményei szerint a rendőrök 70 százaléka elmondaná kollégájáról, ha korrupción érné, 42 százalékuk minden esetben jelentené ezt, harmaduk viszont a körülményektől tenné függővé a jelentést.

A válaszadók kétharmada soha nem kivételezett senkivel, egynegyedük azonban megtette ez párszor, 13 százalékuk pedig parancsnoki utasításra.

A rendőrök szerint a korrupció okai között szerepel alacsony bérezésük, rossz életkörülményeik, és jelentős mértékben parancsnokaik megvesztegethetősége. A korrupció megszüntetését ezért felülről lefelé tudják csak elképzelni.