Ételalapanyag okozhatta a kedd óta jelentkező hasmenéses megbetegedéseket csaknem ezer Baranya megyei iskolásnak és óvodásnak. Pénteken azonban már nem voltak újabb rosszullétek.

Összesen hét pécsi, hosszúhetényi és hímesházai óvodában és hét iskolában jelentkeztek a megbetegedések a gyerekeknél - mondta az [origo]-nak Túróczi Eszter, a Baranya megyei ÁNTSZ ügyeletese. Az edddigi vizsgálatok alapján valószínű, hogy ugyanaz az alapanyag felhasználásával készült étel okozta a problémát.

 

Csütörtök délutánig összesen 971 gyermek hiányzott a vizsgált iskolákból és óvodákból, az MTI-nek nyilatkozó tisztifőorvos szerint többségük a hasmenéses betegség miatt. Túróczi szerint azonban csak körülbelül 600-700 gyereknél lépett fel az étel miatt a betegség. Mint mondta: a pontos számot azért nehéz megállapítani, mert a betegség enyhe lefolyású volt, a legtöbb beteget nem is látta orvos. Az iskolákból, óvodákból hiányzó gyerekek szüleit végigkérdezték, kinél jelentkezett hasmenés, de az ÁNTSZ ügyeletese szerint nem biztos, hogy mindenkinél a kérdéses étel okozta a problémát.

 

A széklet- és ételmintákkal végzett bakteriológiai vizsgálatok negatívak lettek, így bizonyos, hogy a fertőzést vírus okozta, amelynek meghatározása csak a jövő hét elején, további vizsgálatokat követően lehetséges.

 

Az első megbetegedéseket kedden jelentették, miután két pécsi iskolából és egy óvodából több gyereket is hazaküldtek. A kór hasmenéssel, hasi görcsökkel, esetenként lázzal járt.

 

Pénteken nem voltak újabb rosszullétek, így nem kell tartani a kórokozó további terjedésétől - mondta Túróczi Eszter.