Egymást okolják az ifjúsági szervezetek az egység hiányáért

Az Európai Unió Ifjúsági Fóruma azt szorgalmazza, hogy minden ország egy egységes ifjúsági ernyőszervezeten keresztül képviseltesse magát. Magyarországon azonban nincs ilyen egységes szervezet, bár létrehozását mind az előző, mind a jelenlegi kormány támogatja. A civil ifjúsági szervezetek a politikai szervezeteket vádolják azzal, hogy befolyásolni próbálják a civileket. A politikai szervezetek viszont egymást vádolják nyomásgyakorlással, miközben mindenki az egység szükségességét hangoztatja.

Az Európai Unió (EU) Ifjúsági Fórumának kétféleképpen lehet valaki tagja: egyrészt egy szakmai alapon szerveződő nemzetközi szövetségként, mint mondjuk az Eszperantók Szövetsége, másrészt egy egységes nemzetközi ernyőszervezetként, amely egy adott ország valamennyi jelentős ifjúsági szervezetét tömöríti - mondta az [origo]-nak Prácser László, az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) elnöke. Hozzátette: az OGYIP és egy másik ernyőszervezet, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanács (MAGYIT) ugyan megállapodott a képviseletről, ám ezt az EU csak ideiglenesen fogadta el, és továbbra is az egységes ernyőszervezet létrehozását szorgalmazza. Utoljára októberben próbáltak egyeztetni a szervezetek, de semmiről sem sikerült megállapodniuk.

 

"Valamennyi kormány támogatta ezt az elképzelést, sőt a civil szervezetek is fontosnak tartják. Az egységes ernyőszervezet hatékonyabb lenne a fiatalok számára, mint ha több különálló szervezet van" - állította Prácser, hozzátéve, hogy egy egységes szervezet állásfoglalásának nagyobb súlya lenne, mintha csak egy vagy két szervezet közöl valamit.

 

Az OGYIP szerint eddig azért nem tudtak megállapodni egy egységes szervezetről, mert a politikai ifjúsági szövetségek nyomást próbálnak gyakorolni a civilekre. Szerinte a helyzetet az nehezíti, hogy ellentét van egyrészt a civil és a politikai ifjúsági szervezetek, másrészt a jobb- és baloldali szervezetek között.

 

Hasonlóképpen fogalmazott a MAGYIT megbízott elnöke, Kordás László is. "Vannak olyan politikai ifjúsági szervezetek, amelyek politikai köntösbe burkolják a problémákat, a politika és nem az ifjúság valós problémái felől közelítik meg az egyes kérdéseket" - mondta az [origo]-nak Kordás, hozzátéve: "így az alulról építkezés nem tud megvalósulni".

 

A MAGYIT szerint azonban nem elsősorban a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei jelentik a problémát, hiszen ők például az utolsó egyeztetésen nem is vettek részt. "Nem kimutatható, hogy melyik szervezet melyik oldalhoz húz, sokszor a név sem árul el semmit az irányultságból. Vannak közöttünk egyházi, szakszervezeti, de még polgári körös ifjúsági tömörülések is" - állította.

 

Mind az OGYIP, mind a MAGYIT vezetője a német modellt tartaná követendőnek, ahol külön platform jött létre a politikai és a civil ifjúsági szervezetek számára. "A civil szféra egy speciális problémát akar megoldani, ez az érdekalapú megközelítés. A politikai szervezetek véleményét viszont a hovatartozásuk határozza meg, nem a fiatalok érdeke" - vélte Kordás László. A MAGYIT megbízott elnöke ugyanakkor úgy gondolja, hogy az EU Ifjúsági Fórumán csak a civil szervezetnek kellene képviselni az országot. A politikai szervezetek szerinte csak az egyes pártok ifjúsági tagozatain keresztül próbálják meg érdekeiket érvényesíteni.

 

Az ifjúsági szervezetek a tervek szerint legközelebb decemberben ülnek össze és próbálnak egységes álláspontra jutni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK