Polt helyett a belügyminisztert faggatta Répássy

Répássy Róbert fideszes képviselő hétfőn Lamperth Mónika belügyminisztert interpellálta az MSZP-s alalpítású Kimenet Kft. ügyében. A belügyminiszter Répássy szerint szinte megismételte azt a választ, amit a múlt héten Polt Péter legfőbb ügyész adott az ügyben. Lamperth akkor leszavazta a legfőbb ügyészt. A fideszes politikus közölte: ez a nap a belügyminiszter morális megsemmisülésének a napja.

Egy hete Polt Péter legfőbb ügyészt interpellálta Répássy Róbert fideszes képviselő az MSZP-s alapítású és tulajdonú Kimenet Kft. fantomizálásáról. A céget ugyanis egy nem létező személy adatainak jogtalan felhasználásával adták el egymillió forint feletti köztartozással, a rendőrség pedig megszüntette az eljárást, az APEH behajtása eredménytelen maradt. Polt válaszában elmondta, hogy szakmai döntés született, nem sikerült ugyanis megállapítani, hogy ki adta el a céget, így hiányoztak a vádemeléshez szükséges feltételek. A választ az MSZP leszavazta, az SZDSZ nem nyomott gombot.

 

Répássy hétfőn ugyanebben az ügyben interpellálta Lamperth Mónika belügyminisztert, aki egy hete szintén elutasította a legfőbb ügyész válaszát. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogyan lehet az, hogy a kormány ellenőrzése alatt álló rendőrség lezárt egy nyomozást úgy, hogy kormány azzal nem értett egyet. Intézkedett-e a belügyminiszter arról, hogy újra elővegyék az ügyet? Törvényesnek tartja-e az ügy lezárását, illetve érez-e Lamperth felelősséget az ügyben? - sorolta kérdéseit Répássy.

 

A belügyminiszter közölte: nem örül annak, hogy Bárándy Péter igazságügy-miniszter után neki is jogi alapfogalmakból kell leckét adnia az ellenzéki képviselőnek. "A rendőrség nem áll a kormány irányítása alatt, az ügyészség látta el a nyomozás felügyeletét" - mondta Lamperth. A miniszter ismertette a Kimenet Kft.-vel kapcsolatos büntetőeljárás részleteit.

 

E szerint az APEH bűnügyi igazgatósága 2000 decemberében egy napilapban megjelent információ alapján feljelentéskiegészítést rendelt el a számviteli fegyelem megsértése miatt a Kime-Net Kft. ügyében, majd a bűnügyi igazgatóság 2001 januárjában ismeretlen tettes ellen adócsalás elkövetésének alapos gyanúja miatt elrendelte a nyomozást. Az ügy iratait 2001. október 3-án tették át az APEH bűnügyi igazgatóságának budapesti nyomozóhivatalába, ahol a nyomozást 2001. november 19-én szüntették meg.

 

Az ügyben felmerült új információk alapján a hatóság a nyomozás folytatásáról rendelkezett, ami azonban nem vezetett eredményre, ezért 2002. szeptember 4-én az ügyben megszüntették a nyomozást. Lamperth Mónika közölte, az ügy lezárása óta a Fővárosi Főügyészség semmilyen törvényességi kifogást nem emelt.

 

Répássy - aki nem fogadta el a választ - közölte: ez a nap Lamperth morális megsemmisülésének napja. Indoklásul elmondta, hogy szerinte a belügyminiszter szó szerint ugyanazt mondta, mint egy hete a legfőbb ügyész, akinek a válaszát akkor nem fogadta el Lamperth. Az Országgyűlés többsége azonban Répássyval ellentétben elfogadta a választ.

KAPCSOLÓDÓ CIKK