DNS-mintát vettek egy évekkel ezelőtt gyújtogató 14 éves kisfiútól a füzesabonyi rendőrök. A nyomozók elismerték, hogy tévedés történt és bocsánatot kértek. Nem ez az egyetlen eset azonban: a Magyar Hírlapnak egy korábban lopásért elítélt nő is arról számolt be, hogy DNS-mintát vettek tőle Füzesabonyban, miközben ezt az eljárást általában súlyos bűncselekmények gyanújánál alkalmazzák.

DNS-mintát vettek egy 14 éves kisfiútól a füzesabonyi rendőrök: előbb hajszálakat gyűjtöttek, majd a kisfiú nyálmintáját is levették. A megalázó procedúra után néhány nappal bocsánatot kértek a gyerektől, aki két évvel ezelőtt gyújtott fel egy szénakazalt, akkor azonban még gyerekkorú volt és nem lehetett felelősségre vonni. A DNS-mintavételre más is panaszkodott: egy középkorú nőtől, aki korábban lopásért volt büntetve, szintén DNS-mintát vettek a füzesabonyi rendőrök. Szerinte a nyomozók minél több emberről szeretnének DNS-nyilvántartást, ezt azonban az adatvédelmi jogszabályok tiltják.

A DNS-adatgyűjtést vezető Ferencz Attila őrnagy a Magyar Hírlapnak elmondta: a kisfiútól bocsánatot kértek, adminisztrációs hiba történt. Arra a kérdésre, hogy felügyeli-e valaki törvényességi-adatvédelmi szempontból a DNS-mintavételt, nemmel válaszolt.

DNS-mintákat - a jelenlegi törvényi szabályozás szerint - általában azoktól a veszélyesnek minősülő gyanúsítottaktól gyűjtenek, akik ellen súlyos bűncselekmények miatt eljárás van folyamatban.