Kiss Péter lehet az új miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminisztert jelöli az MSZP miniszterelnöknek - értesült az [origo]. Úgy tudjuk, Kiss Pétert az SZDSZ is támogatná. Hivatalosan egyelőre nem jelentik be, kit jelölnek. Várhatóan az első parlamenti plenáris ülésen nyújtják be a bizalmatlansági indítványt Medgyessy Péter ellen.
Vágólapra másolva!

Az [origo] értesülése szerint Kiss Péter lehet az új miniszterelnök, az MSZP elnökségi ülésén őt jelölték Medgyessy Péter helyett kormányfőnak. Az értesülést alátámasztja, hogy több, az MSZP országos elnökségéhez közel álló, neve elhallgatását kérő politikus úgy nyilatkozott az MTI-nek is, hogy az elnökségi ülésen Kiss Péter kancelláriaminisztert jelölték. Az X-Press hírügynökség is azt állította, hogy az MSZP 8 igen szavazattal döntött úgy, hogy Kiss Pétert jelöli Medgyessy Péter helyére.

Kovács László szocialista pártelnök az MSZP országos elnökségének ülése után sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja új kormányfőt jelöl. Azt mondta: a jelölt megvan, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy kit választottak. Közölte: az elnökség egyhangúlag döntött a jelöltről. Kovács az [origo] kérdésére nem kívánta kommentálni Kiss Péter miniszterelnök-jelöltségét.

Kovács László közölte: az MSZP országos elnöksége sajnálattal és megértéssel vette tudomásul, hogy Medgyessy Péter az SZDSZ bizalmának hiánya miatt nem kívánja tovább vállalni a miniszterelnökséget. Elmondta: a párt elnöksége úgy döntött, hogy él azzal a jogával, amellyel mint a 2002-es választáson győztes és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt rendelkezik, azaz miniszterelnököt jelöl. Mint mondta, a döntésről telefonon már tájékoztatták Medgyessy Pétert, és az elnökség szabadságon lévő tagjaival is lehetőség szerint konzultáltak. A koalíciós partnerrel szombaton tárgyalnak.

Kovács László azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy az új miniszterelnök döntheti el, hogy kikkel akar együtt dolgozni. Így arról is az új kormányfőnek kell döntenie, hogy a Medgyessy Péter által kinevezett új miniszterek közül együtt kíván-e dolgozni valakivel. Hozzátette: az SZDSZ-es tárcákra természetesen a szabad demokraták jelölhetik a minisztereket.

Horn Gábor ügyvivő azt mondta a Magyar Rádió Krónika című műsorának, hogy a szombati egyeztetésen az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről tárgyalnak, és várhatóan döntést is hoznak.

A szocialista párt elnöksége azután döntött így, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök délelőtt kilátásba helyezte lemondását. Azt mondta, ha az SZDSZ estig nem biztosítja őt a bizalmáról, akkor 26-áig kapnak határidőt arra, hogy megteremtsék a feltételeit egy új miniszterelnök megválasztásának, vagyis hogy jelöltet állítsanak. Ha nem lesz jelölt, akkor 27-én reggel írásban benyújtja lemondását Mádl Ferenc köztársasági elnöknek - mondta még délelőtt. Az SZDSZ azonban nem biztosította bizalmáról a kormányfőt.