Zalatnay hajnalban bevonult a börtönbe

Vágólapra másolva!
Zalatnay Sarolta feltehetően már hajnali ötkor bevonult a börtönbe, nem várta meg a kedd délután két órát, a legvégső engedélyezett időpontot. Az információt a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának sajtóosztályán nem akarták hivatalosan is megerősíteni, és azt sem óhajtották közölni, hogy melyik börtönben tölti majd büntetését az énekesnő.
Vágólapra másolva!

Az egyik büntetés-végrehajtási alkalmazott azt az információt adta, hogy az énekesnő hajnali öt óra körül lépett be a Nagy Ignác utcai épületbe. Ezt azonban a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának sajtóosztályán nem akarták hivatalosan is megerősíteni, és azt sem óhajtották közölni, hogy melyik börtönben tölti majd büntetését Zalatnay. Az énekesnő személyes engedélye nélkül ugyanis senkit nem tájékoztathatnak hollétéről, jóllehet az egri börtön, mint jövendő lakhelye, kész tényként hangzott el hétfőn több tévés és rádiós hírműsorban.

A hajnali ötórás bevonulást egyebek között az indokolhatta, hogy az énekesnő nem akarta, hogy sokan jelen legyenek élete legszomorúbb eseményén, de az is szerepet játszhatott benne, hogy több millió forintos médiaszerződést kötött az egyik kereskedelmi tévével.

Nyolc órakor a Nagy Ignác utcai börtön előtt csak néhány újságíró, fotós és két rajongó lézengett. Egyikük, egy göndör szőke fiatalember kijelentette, hogy nagyon sajnálja Zalatnay Saroltát, és mindegy mit követett el, nagyon kedveli. Egy szomorú tekintetű fiatalasszony édesapja képviseletében érkezett, aki évtizedek óta rajongója az énekesnőnek, de agyvérzéssel kórházban fekszik.

Amennyiben az egri börtönbe szállítják Zalatnay Saroltát, úgy viszonylag jó dolga lesz: legalábbis a szakemberek szerint ez az egyik legelviselhetőbb büntetés-végrehajtási intézet. AZ MTV Napkelte című reggeli műsorában elhangzott, hogy az énekesnő szeretné folytatni művészi tevékenységét a börtönben. Egyes értesülések szerint börtönzenekart szeretne alakítani, de ennek lehetősége magaviseletétől is függ. Egyelőre azonban az "átzsilipelés időszakát éli".

A bíróság hétfőn elutasította az énekesnő halasztásra vonatkozó kérelmét. A döntés ellen Zalatnay védője fellebbezést nyújt be, ennek azonban nincs halasztó hatálya a börtönbüntetés megkezdésére. Hegedűs László, Zalatnay ügyvédje kedden a Nap-kelte adásában elmondta: nem értenek egyet a határozattal, fellebbeznek ellene. Az általuk benyújtott orvosi szakvélemény ugyanis nem egyezik a bíróság igazságügyi orvosszakértőjének véleményével.

A törvény szerint a két évet meghaladó szabadságvesztés esetén a végrehajtás megkezdésének elhalasztása csak abban az esetben engedélyezhető, ha az elítélt betegsége életét közvetlenül veszélyezteti. Az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint Zalatnay Sarolta esetében ilyen betegség nem áll fenn. A kérelemben egyéb indokok (családi körülmények, magánéleti problémák) is szerepeltek, ezekez azonban a bíróság nem vizsgálta, mert ezek nem vehetők figyelembe.

Zalatnay Saroltát szeptember 23-án ítélték jogerősen három évi, börtönben letöltendő szabadságvesztésre, helyben hagyva a művésznő és társai ellen csalás miatt indított büntetőper elsőfokú ítéletét. Az énekesnőt összesen 120 millió forint kárt okozó, többrendbeli, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek 2002. decemberében az első fokon eljáró bíróság.

[origo]/MTI