Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Gyurcsány: Magyarnak lenni nehéz

Vágólapra másolva!
A kettős állampolgárságról, a kormány nemzetpolitikájáról vitatkozott szerdán az Országgyűlés. A kormány képviselői és a szocialista vezérszónokok a határátlépés megkönnyítése és a szülőföld-program mellett érveltek. A Fidesz vezérszónoka ezzel szemben közölte: állampolgárság nélkül nem lehetséges útlevelet adni.
Vágólapra másolva!

"Magyarnak lenni jó. Magyarnak lenni embert próbáló" - kezdte expozéját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP által kezdeményezett, "Új magyar nemzetpolitika belföldön és külföldön" című vitanapján. Hozzátette: magyarnak lenni "különösen nehéz azóta, több mint nyolcvan éve, mióta a nemzet, a haza, az ország, a magyarság fogalmai sok-sok más nyelvtől eltérően, a mi nyelvünkben, a mi lelkünkben, a mi gondolatainkban nem ugyanazt jelentik" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta: arról szól a magyar kormány nemzetpolitikája, hogy lebontsa azokat a szociális, jövedelmi határokat, ami magyart magyartól elválasztja határon belül és kívül. Megjegyezte: szakadék tátong az emberek között anyagi és tudásbeli szempontból egyaránt. "Haladjunk gyorsabban, de maradjunk együtt" - fogalmazta meg Gyurcsány a kormány célját.

Mint mondta, az EU-csatlakozás óta olyan közösségi szabályok vonatkoznak Magyarországra, amelyek megnehezítik a határon túli magyarokkal a kapcsolattartást. "Abban egyetértés van, hogy biztosítani kell a határon túli magyarok szabad mozgását. Innét kezdődnek a viták" - jegyezte meg a kormányfő, hozzátéve: van, aki állampolgársággal kötné össze az útlevelet, ami a munkahelyhez, nyugdíjhoz, egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást is lehetővé tenné.

Utalt a Fidesz javaslatára, miszerint csak az kapjon egészségügyi ellátást és nyugdíjat, aki adót fizet Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több mint négymillió ember nem fizet adót, de jár neki az egészségügyi ellátás és a nyugdíj. Tőlük ezt elvenni túl magas ár lenne - állította a miniszterelnök expozéjában.

Gyurcsány közölte: olyan megoldást kell találni, amely révén bizotsítható a szabad határátlépés a határon túli magyaroknak. Emellett vitát kell arról folytatni, hogy a különbségek csökkentéséről mit tudnak mondani a határon túli magyaroknak. "A szülőföldön jobb életet lehessen élni, és a jobb élet reményében senkinek ne jusson eszébe elhagyni szülőföldjét" - mondta, óva intve attól, hogy a nemzetpolitika haragot gerjesszen. "Közös, erős nemzetet akarunk, amibe beleférünk mindnyájan, amiben jó magyarnak lenni, és egyre kevésbé embert próbáló magyarnak lenni" - zárta felszólalását a kormányfő.

Az expozét követően a Fidesz és a Lakitelki munkacsoport egy-egy képviselője, Dobó László és Csampa Zsolt átadta a kormányfőnek azt a transzparens formátumú, számos aláírással ellátott nyílt levelet, amelyet Lezsák Sándor, az MDF-ből kizárt független képviselő intézett Gyurcsányhoz, hogy változtassa meg elutasító álláspontját a kettős állampolgárság ügyében. Az aláírásgyűjtő akciót a múlt héten indította Lezsák Sándor és Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a Szent István-bazilika előtt. A transzparens átadása után Dobó László újságíróknak elmondta, hogy az ívet eddig is sokan írták alá Budapesten, és a következő napokban tovább gyűjtik a támogató aláírásokat az ország nagyvárosaiban. Csampa Zsolt arra kérte Medgyessy Pétert, hogy a volt kormányfő is változtassa meg véleményét a kettős állampolgárság kérdésében. Medgyessy azt mondta: nem megy el a népszavazásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről