Sztálin budapesti díszpolgári címének törlését kezdeményezi a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója. A volt szovjet vezető még 1947-ben, a "magyar nép jóakaratú barátjaként" kapott díszpolgári címet. A MIÉP három éve kezdeményezte már a cím visszavonását, akkor azonban a képviselők elutasították a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy korábbi tanácsi döntéseket nem lehet felülvizsgálni. Pedig volt már példa arra, hogy visszavontak díszpolgári címeket: Jellasicsot és Haynaut 1948-ban törölték a város díszpolgárai közül. Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője "történelmi babrálásnak" minősítette a kezdeményezést.

Fotó: MTI

Endrédy István, a fővárosi önkormányzat Fidesz-MKDSZ frakcióvezető-helyettese előterjesztést nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés elé, melyben Joszif Visszárionovics Sztálin volt szovjet vezető budapesti díszpolgári címének visszavonását kezdeményezi. Sztálin 1947. november 7-én lett a főváros díszpolgára többek között Kádár János javaslatára, aki azzal indokolta a cím megadását, hogy "egyedülálló, eredményeiben is magasra mutató munkájáért, amit a magyar nép jóakaratú barátjaként a Szovjetunió felvirágoztatásában elért" jár a megtiszteltetés Sztálinnak. A Budapesti Városi Tanács akkor egyhangúlag megszavazta a díszpolgári cím odaítélését.

Endrédy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kezdeményezte a díszpolgári cím visszavonását, mivel Sztálin több millió ember haláláért felelős. Az előterjesztésről - melyet a Fidesz-MKDSZ mellett Endrédy szerint a fővárosi MDF-frakció is támogat - csütörtökön tárgyalhat majd a Fővárosi Közgyűlés, amennyiben a képviselők többsége megszavazza, hogy napirendre vegyék a javaslatot.

Endrédy szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: három évvel ezelőtt a MIÉP kezdeményezésére tárgyaltak már Sztálin díszpolgári címéről, azonban akkor a fővárosi képviselők többsége nemmel szavazott a cím visszavonására. A frakcióvezető-helyettes szerint azonban csak 2-3 szavazaton múlott, hogy elfogadják a MIÉP előterjesztését. Endrédy elmondta: akkor a fő érv Sztálin díszpolgári címének visszavonása ellen az volt, hogy - mint fogalmazott - "a történelmet nem lehet átírni", régebbi tanácsi rendeleteket pedig nem lehet megváltoztatni.

Endrédy ugyanakkor említett egy esetet, amikor utólag vontak vissza fővárosi díszpolgári címeket. A Budapesti Városi Tanács 1948. március 15-én törölte a díszpolgárok sorából Haynaut, Jellasicsot, Radetzkyt és más, az 1848-49 forradalom és szabadságharc leverésében résztvevő politikusokat, a tiszteket.

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője "történelmi babrálásnak" minősítette a kezdeményezést. Bőhm úgy vélte, Sztálin nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem a korábbi tanács díszpolgára, így - mint fogalmazott - "a közgyűlésnek nincs tenni valója ez ügyben". A szabad demokrata frakcióvezető ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak: azzal a kormánypárti frakciók is egyet értenek, hogy tekintsék át a díszpolgárok teljes listáját szakemberek bevonásával.