A banki adategyeztetés örök nyomorra kárhoztathat

A banki adategyeztetés miatt a hajléktalanok és más állandó lakóhely nélküli polgárok bankszámla nélkül maradhatnak. Áprilistól csak szigorított feltételek mellett, személyes adatokat közölve lehet bankszámlát fenntartani vagy nyitni. Az állandó lakcím rovatot azonban sokan nem tudják kitölteni, így reményük sem lehet arra, hogy átutalással fizetést vagy segélyt vegyenek fel.

A hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány a kormányhoz fordult, hogy segítsenek megoldást találni a banki adategyeztetés miatt kilátástalan helyzetbe kerülők ügyében. A pénzmosás elleni törvény értelmében áprilistól a bankoknak zárolniuk kell az összes olyan számlát, amelynek tulajdonosáról nem rendelkeznek megfelelő adatokkal. E személyes adatok (születési idő, anyja neve, állandó lakcím stb.) nélkül meglévő számláikhoz sem férhetnek hozzá az ügyfelek. Aki nem tudják dokumentumokkal igazolni ezeket az adatokat, bankszámla nélkül marad.

Ahogy a Menhely Alapítvány felhívta erre a kormány figyelmét, sokaknak nincs állandó lakcímük. A hajléktalanok, az ideiglenes szállásokon élők, a szívességi lakáshasználók (befogadottak) most mind kiszorulnak a banki szolgáltatásból. Így pedig egyébként is nehéz helyzetük még kilátástalanabbá válik, hiszen akkor sem juthatnak pénzükhöz, ha sikerülne valahonnan szerezniük. Sok önkormányzat ugyanis átutalással adja a segélyeket, másrészt a legtöbb munkahelyen a fizetést is számlára utalják. Így sokan nem tudnak majd munkát vállalni, csak azért, mert nincs állandó lakcímük. Vecsei Miklós hajléktalanügyi kormánybiztos azt ígérte a Menhely Alapítványnak, hogy majd tájékozódik az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK