A Shell Hungary Rt.-nek nincs tudomása azokról a gyanús esetekről, melyekről az [origo] korábbi cikkeiben beszámolt. Mint a társaság kiskereskedelmi igazgatójától ígérte, amennyiben konkrét panasz érkezik a céghez, kivizsgálják az ügyeket. A Shell álláspontja szerint büntetések helyett jutalommal ösztönzik a kutaknál dolgozókat.

A Shell Hungary Rt. benzinkútjait vállalkozók üzemeltetik, így a cég nincs jogi kapcsolatban a benzinkutasokkal, így az esetleges munkajogi visszeélésekért sem felelős a társaság. Hasonló rendszerben működnek a Mol Rt. kútjai is. Korábban az [origo] két cikke is - Gagyiztatnak a benzinkutak és Országszerte csalnak a kutaknál - beszámolt arról, hogy tudomásunk szerint az országban több olyan benzinkút működik, ahol rendszeresen büntetés megfizetésére kötelezik a dolgozókat. A büntetések akciós termékek eladási kvótáihoz és a leltárhiányhoz kötődnek. A vélhetően törvénytelen büntetéseket a kutaknál dolgozók sokszor a vevőket megkárosító csalásokból fedezik. Legtöbb forrásunk elsősorban a Mol Rt. és a Shell Hungary Rt. egyes kútjainál számolt be ilyen típusú visszásságokról. A Mol álláspontját ebben az ügyben már közöltük.

A Shell vállalkozókkal üzemelteti a benzinkutakat, így az ott dolgozó alkalmazottakkal semmilyen jogi kapcsolatban sincs. "A Shellel kötött üzemeltetési szerződésben az üzemeltető vállalja a dolgozók törvényes foglalkoztatását" - üzente a társaság. A Shell azonban meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett a kutasoknak munkájukat végezniük kell. Ebben nincs szó büntetésekről, csak jutalmazásról. "A sikeresen értékesítő munkatársak (...) egy pontrendszer alapján kerülnek jutalmazásra. Nincs tudomásunk arról, hogy a töltőállomások vezetői a fentiektől eltérő gyakorlatot alkalmaznának a személyzetük ösztönzésére." Így a Shell nem tud arról sem, hogy a több alkalmazott által is kifogásolt büntetések és leltárhiányt fedező úgynevezett "leadó pénz" intézménye működne. "A Shellnek nincs tudomása sem "kvótarendszer", sem pedig "leadópénz" alkalmazásáról, ha ilyen esetről bejelentés érkezik, azt kivizsgáljuk" - áll a társaság válaszában.

A Shell jelezte továbbá, hogy minden bejelentést, amely visszaélésekre utalt, eddig is kivizsgáltak. "Vizsgálatainkat időnként akadályozza, hogy a bejelentő nevét és elérhetőségét nem adja meg, és általánosságokat közöl" - tette hozzá a társaság.

A Mol korábbi válaszában lényegében hasonló megállapítások vannak mind a kutasok alkalmazását, mind a vizsgálat ígéretét illetően.

A Shell Hungary Rt. válasza kérdéseinkre az [origo] hibájából nem jelenhetett meg korábban.