Önkéntes számlálókkal küzdenek a szúnyogok ellen

A tartósan esős idő miatt idén még a szokásosnál is több a szúnyog. Az ország különböző részein más-más módszerrel küzdenek a vérszívók ellen. Győrben önkéntes szúnyogszámlálók csípetik össze magukat a hiteles adatok kedvéért, a Balatonon pedig tudományos alapon szúnyogtérképekkel veszik fel a harcot. A legrosszabb helyzetben a Szigetköz van, ahol 17 szúnyogfajta él, és nincs elég pénz az irtásra. Dunasziget polgármestere szerint azonban a helyzet nem katasztrofális, a szúnyogok egyébként is "benne vannak a táplálékláncban".

Mivel az esős idő miatt idén még a szokásosnál is több a szúnyog, a szúnyogirtásra is nagyobb figyelmet fordítanak a települések. Győrben eddig tíz szúnyogirtás volt, a város mintegy 30 millió forintot költ erre. A szúnyogok számát önkéntes szúnyogszámlálók segítségével határozzák meg. Ha egy óra alatt 80-100 csípést számolnak, a helyzet megérett az újabb irtásra.

Az egyik leginkább érintett tájegység a Szigetköz. Itt 17-fajta szúnyog él, de Dunasziget polgármestere, Tóth István szerint a helyzet nem katasztrofális. "Ez a Szigetköz egyik sajátossága, itt szúnyogmentes állapot soha nem lesz" - fogalmazott. A polgármester elmondta, hogy már túl vannak az erdei szúnyogok támadásán, most éppen a mocsári szúnyogok inváziójára készülnek. A település évente két-három irtást engedhet meg magának, bár a polgármester szerint az irtás erős kifejezés, inkább a helyzet elviselhetőbbé tételéről van szó. Tóth István úgy gondolja, hogy minden településnek megvan a maga gondja, a szúnyog csak egy a sok közül. "Máshol meg vipera van" - állítja. A polgármester szerint a szúnyogok fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, már csak ezért sem kell dramatizálni a helyzetet.

A Balaton környékén a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság és az önkormányzatok közösen felelnek a szúnyogirtásért. Rosta Sándor, a bizottság elnöke is úgy tapasztalta, hogy idén sok a szúnyog, és a védekezést több tényező is hátráltatja. Az elhanyagolt területeken például a szúnyogok szaporodására kiváló vizes foltok alakultak ki a sok eső miatt. Ezeket a részeket pedig nehéz feltérképezni. Pedig a szúnyogtérkép nagyon fontos, mert az elnök szerint nem hasraütésszerűen, hanem pontos terv alapján lehet csak irtani. A Balatonon külön tudományos bizottság figyeli a szúnyoghelyzetet.

A szúnyogirtásnak kétféle módja van, a biológiai és a vegyi eljárás. A biológiai irtás egyrészt drágább, másrészt a lárvahelyek pontos ismerete kell hozzá. Ez az eljárás semmilyen más élőlényt nem veszélyeztet, kizárólag a szúnyoglárvákra hat. A vegyszeres irtásnak áldozatul eshetnek más rovarok, például a katicabogarak is, de ez a módszer lényegesen olcsóbb, mint a biológiai irtás. Rosta Sándor szerint fontos hangsúlyozni, hogy a szúnyogirtáshoz használt szerek az emberre és néhány rovaron kívül az állatokra is ártalmatlanok. Az elnök elmondta, hogy a WHO által ajánlott szerekkel egyedül a méhészeknek lehet gondjuk, ha nem tartják vissza idejében az állataikat. Rosta Sándor kijelentette, hogy ha a nyárból hátralévő időszak ilyen esős marad, akkor elképzelhető, hogy pótirtásokra is sor kerül. Ezt előre belekalkulálták a költségvetésbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK