Karácsonykor kiszorulnak a hűtőből a holttestek

2004.07.29. 11:35

A halottak tárolására szolgáló hűtő kicsi, rozsdás és gyakran meghibásodik, az elhunytakat pedig külön helyiség helyett a lépcső mellett kénytelenek búcsúztatni a hozzátartozók a dunaújvárosi kórház patológiai osztályán. Ünnepek idején különösen nagy gondot okoz a halottak elhelyezése, és egy helyi temetkezési vállalkozó szerint előfordult olyan eset is, hogy a hűtő problémája miatt elzöldültek a holttestek. Abban minden érintett egyetért, hogy nem az osztály dolgozóinak munkájával, hanem a körülményekkel van gond.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház alagsora valóban olyan, hogy díszletek és trükkfelvételek nélkül is bármikor helyszíne lehetne egy horrofilm forgatásának: a szűk, alacsony mennyezetű folyosó sötét, a levegő fülledt, a falakról omladozik a vakolat. Az intézménybe az [origo] munkatársai azután látogattak el, hogy a Weborvos nevű internetes lap hírül adta, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a patológiai osztályon.

Dr. Östör Gabriella osztályvezető főorvos túlzásnak tartja a cikk állításait, de azt elismerte, a hatvanas években felhúzott épületrész alkalmatlan a kórbonctani tevékenységre. Az osztályvezető szerint a legnagyobb gondot azt jelenti, hogy elöregedtek a hűtők, amelyekben a holttesteket tárolják. A 20-30 éves, rozsdás hűtőberendezéseket néhány éve ugyan felújították, de azóta is előfordul, hogy meghibásodnak. Legutóbb három hónapja akadt probléma a hűtővel. Östör Gabriella állítása szerint ugyanakkor szerencsére a szerelőket azonnal tudják riasztani, ha hat fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a léghűtéses berendezéseket pedig eleve könnyen és gyorsan lehet szervizelni.

Időnként van torlódás

A Weborvos cikke szerint probléma az is, hogy a hűtőben nincs elég hely a holttesteknek. Östör Gabriella viszont azt mondta, ez legfeljebb néhány órára jelenthet gondot, torlódás esetén ugyanis a temető hűtőjébe szállítják az elhunytakat. "Ez egy kisváros, ismerjük a temetkezési vállalkozókat, akik rugalmasan állnak hozzá az ilyen helyzetekhez" - jegyzi meg a főorvos, hozzátéve, hogy más kórházakkal ellentétben náluk ingyenes a hűtés, és ha a kórházi torlódás miatt kerül a temető hűtőjébe az elhunyt, akkor azért sem kell fizetniük a  hozzátartozóknak.

Nem hivatalos kórházi forrásból úgy értesültünk, hogy vannak azért olyan esetek is, hogy nemcsak néhány órán át, hanem annál hosszabb ideig sem tudják hűtőben elhelyezni az elhunytakat. Ez leginkább ünnepek - például karácsony - idején fordulhat elő, és ilyenkor az egyébként hűvös boncteremben hagyják azokat a holttesteket, amelyeknek nem jut hely.

Fotó: Fábián Évi

Bizarr esetről számolt be egy helyi temetkezési vállalkozó is. A kórház közelében működő üzlet vezetője, Palkovics Jenő állítja, hogy 3-4 évvel ezelőtt az egyik hétvégén elromlott a kórház hűtője, és mikor hét elején vitték hamvasztani a holttesteket Budapestre, ott nem akarták őket átvenni. Addigra ugyanis a testek zöld színűek lettek - mondta Palkovics, hozzátéve, hogy végül személyes meggyőző ereje kellett ahhoz, hogy ne legyen probléma az ügyből. A vállalkozó elmondta ugyanakkor azt is, hogy a patológián dolgozók magas színvonalon végzik munkájukat, és csak a rossz körülmények, elavult berendezések miatt vannak gondok.

"Épeszű boncmester" nem teszi egymásra a halottakat

Korábban egy dél-pesti kórházban előfordult, hogy a holttesteket a földön helyezték el egymásra pakolva. Östör Gabriella szerint ilyen náluk nem történhet meg, már csak praktikus okokból sem. Ha ugyanis olyan holttestet akarna elvinni a temetkezési vállalkozó, amely alul van, akkor azzal sokkal több lenne a munka. Ezért "nincs épeszű boncmester", aki ilyet tenne - mondta a főorvos.

A régi hűtő mellett gondot jelent az is, hogy a patológián nincs olyan külön helyiség, ahol a hozzátartozók méltó körülmények között búcsúzhatnának el az elhunyttól. Így a családok a temetésre vagy a hamvasztásra szállítás előtt utoljára a hűtőterem bejáratánál, az irodákhoz felvezető csigalépcső mellett nézhetik meg rokonukat. Ennek ellenére még nem volt példa arra, hogy a hozzátartozók panaszt tettek volna emiatt - állítja Östör Gabriella, hozzátéve, hogy halottbúcsúztatáskor az osztály munkatársai rendszerint félrevonulnak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK