Százhuszonöt millió forint értékben két év alatt 1 millió 750 ezer liter félnehéz olajat lopott a MOL Rt. zalaegerszegi finomítójából az a 19 fős bűnbanda, amelynek tagjait a Zala Megyei Bíróság összesen közel 43 évi börtönnel sújtott. Az ítélet jogerős.

A tizenhét vádlott és védőik tavaly júniusi fellebbezése nyomán hozott jogerős ítéletében a Zala Megyei Bíróság két vádlott büntetését 1-1 évvel mérsékelte, egyikét pedig 10 hónappal növelte. A vádlottak így összesen 42 év 10 hónapnyi börtönbüntetést kaptak folytatólagosan és üzletszerűen, bűnszövetségben, nagy értékre elkövetett lopás, illetve orgazdaság cimén.

A korábbi vádirat szerint 2001-2002-ben lezajlott "üzlet" eszmei szerzője, a finomító dolgozója, Bali József - aki 5 év börtönt kapott - három munkatársa segítségével egyre nagyobb tételű akciókat szervezett. Módszerük lényege az volt, hogy a finomítóba fáradtolajat (újrafeldolgozásra) szállító dombóvári és döbröközi cég tankereinek csak egy kisebb, elkülönített részében volt fáradtolaj, a tartály többi része vizet tartalmazott, azt a telepen leeresztették, és a visszaútra félnehéz olajat töltöttek a helyébe.

Minden szállítmány literjéért 90-100 forintot kapott a finomító négy dolgozója. A sikeres ügylet köré időközben zalai, budapesti és más illetőségű közvetítőkből, eladókból hálózat szerveződött az adalékkal "dizelképessé" higított olaj széles körű értékesítésére. Az egyik vásárló, "viszonteladó" Tihanyi Gyulát 4 év, a félmillió liternyi üzemanyagot értékesítő Zsdrál Gábort 3 év 6 hónap börtönre ítélték.

A más ügyekből már ismertté vált Lakatos Csaba - akire a lóversenypályán lőttek rá - a felvásárlást finanszírozta, ezenkívül zsarolással tartotta sakkban a szállítókat: ő 3 évet kapott. A megyei bíróság több elítélt esetében megerősítette az első fokon mellékbüntetésként kirótt részleges vagyonelkobzást és zár alá vételt, illetve 2-10 millió forint pénzbüntetést.