Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére öt személyt tüntetett ki a Nagy Imre Érdemrenddel október 23-án. Köztük volt Király Béla nyugalmazott vezérezredes és Litván György egyetemi tanár. Idén vette át tavaly kapott kitüntetését Kosáry Domokos, az MTA volt elnöke is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 48., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 15. évfordulója alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnök Nagy Imre Érdemrend kitüntetéseket adott át szombaton a Sándor-palotában. A hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként özv. Bali Sándorné, az 56-os Emlékbizottság tagja, Debreczeni László, a Pécsi Orvostudományi Egyetem nyugalmazott munkatársa, Király Béla nyugalmazott vezérezredes, Litván György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára és Mádi Jenő nyugalmazott ezredes, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tagja vehette át a kitüntetést. A Nagy Imre Érdemrend egyik tavalyi kitüntetettje, Kosáry Domokos, Állami Díjas és Széchenyi Nagydíjas történész, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke szintén most vette át az elismerést.

"Az önök elszántsága és tevékenysége a folytonosságot jelentette históriánk legszebb lapjaival, és jelentett láthatatlan, de erős kapcsot a mai Magyarországgal" - mondta Mádl Ferenc. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hazafiaknak és fantasztikus embereknek nevezte a kitüntetetteket. Mint mondta, ők voltak azok, akik megmutatták, hogy mindig van választási lehetőség, és az egyén választásában fennmarad az egész közösség, a nemzet hite. A kitüntetések átadásán jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Özv. Bali Sándorné
Özv. Bali Sándorné férje oldalán vett részt a forradalomban és a munkástanácsok szervezésében. Bali Sándort, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács egyik vezetőjét 1956. december 12-én Kádár János a Parlamentbe hívta tárgyalni, de ott letartóztatták. Bali Sándorné az egyik mozgatója volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak, amely kiharcolta és megszervezte Nagy Imre és mártírtársai újratemetését.

Debreczeni László
Debreczeni László 1956 októberében az egyetemi ifjúság egyik vezetője volt; 1957 márciusában tartóztatták le, 1959-ben szabadult. Az ország összes egyeteméről kitiltották, később mégis orvos lett.

Király Béla
Király Béla 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai parancsnoka volt. Az Egyesült Államokba emigrált, ahol megalakította a Szabadságharcos Szövetséget. 1989-ben hazatért Magyarországra, beszédet mondott Nagy Imre újratemetésén és független jelöltként országgyűlési képviselő lett.

Litván György
Litván György 1956-ban elsőként követelte nyilvánosan Rákosi Mátyás eltávolítását a hatalomból. Részt vett a Petőfi Kör munkájában, a forradalom után pedig a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom létrehozásában és tevékenységében. 1959-ben hat év börtönbüntetésre ítélték, 1962-ben szabadult. 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság alapító tagja volt, 1991-ben az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézetének igazgatója lett.

Litván György újságíróknak azt mondta, hogy 1956 egész nemzedékének sorsát, életét véglegesen meghatározta, ezért élete egyik fénypontjának tartja a díjat.

Mádi Jenő
Mádi Jenő 1956-ban a Forradalmi Katonai Tanács alelnöke volt, 1957-ben nyolc év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték, 1962-ben szabadult. 1991-ben rehabilitálták és nyugalmazott ezredessé léptették elő.